MARIĆ O POKRETANJU PITANJA POVJERENJA PROTIV NJEGA: ‘To je napad na moju ljudsku i profesionalnu čast kao i službe kojima sam na čelu’

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U Hrvatskom saboru je u srijedu do dugo u noć trajala rasprava u vezi pokretanja pitanja povjerenju ministru financija Zdravku Mariću. Naime, nezavisna zastupnica Karolina Vidović Krišto pokrenula je tu inicijativu, zbog, kako je istaknula “obmanjivanja javnosti, iznošenja neistina, kršenja Zakona o sprječavanju sukoba interesa i pomaganju počinjenja kaznenog djela”.

Za tu je inicijativu Karolina Vidović Krišto prikupila potpise 34 oporbena zastupnika. Podsjetila je da je ministar Marić ljetos izjavio kako je njegovo ljetovanje njegova privatna stvar te da je ljetovao na privatnoj jahti svog prijatelja poduzetnika Blaža Pavičića, koji, kako je rekao Marić, nema nikakve veze s Ministarstvom financija.

No, nezavisna zastupnica je ustvrdila da to nije istina. Rekla je da je Marić kao ministar financija nadređen i Poreznoj upravi koja je, po zakonu, nadležna svakoj pravnoj i fizičkoj osobi u Hrvatskoj. Karolina Vidović Krišto je napomenula da je upravo obitelj Pavičić povezana s tvrtkama koje posluju u poreznim oazama i visokim kreditnim poslovima bez adekvatnih instrumenata osiguranja.


U prilog tvrdnje da ministar Marić nije govorio istinu navela je rješenje Carinske uprave, područnog carinskog ureda u Rijeci i dodala da posjeduje dokument koji to potvrđuje. Ustvrdila je da ponašanje ministra Marića nanosi štetu hrvatskim građanima, potiče i štiti korupciju i posljedično stvara siromaštvo.

Karolina Vidović Krišto je naglasila kako su “grijesi ministra Marića teški stotine milijuna kuna, te da je korupcija duboko ukorijenjena u Vladi te smatra kako on ne može obnašati dužnost potpredsjednika Vlade i ministra financija i predložila zastupnicima da glasuju za njegovo razrješenje”.Marić je odbacio sve navode iz prijedloga za izglasavanjem nepovjerenja i kako je rekao neutemeljene objede na svoj račun. Odbacio je sve insinuacije koje polaze od toga da je koristio svoj položaj da bi pogodovao interesima prijatelja i poznanika.

“To je napad na moju ljudsku i profesionalnu čast kao i službe kojima sam na čelu”, rekao je ministar financija.

Dodao je da je svoje dužnosti obavljao savjesno i odgovorno.

Peđa Grbin iz Kluba SDP-a rekao je kako će glasovati za opoziv ministra Marića. Dodao je kako ministar ispočetka nije htio dati podatke o svome ljetovanju. Ustvrdio je kako ministar Marić nije gotovo ništa poduzeo da spriječi kolaps zdravstvenog sustava osim što upumpava novac.

Dalija Orešković iz Kluba Centar-Glas istaknula je da je HDZ oteo državu, jer imati državu znači imati institucije koje provode kontrolu u skladu s Ustavom i zakonom, ocijenivši kako je takvu sudbinu doživjelo i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kojem je svojedobno bila na čelu.

“Naša Hrvatska odavno nije takva, ako je ikad i bila”, rekla je Dalija Orešković. Po njezinim riječima, da nije bio afere konzultantica ne bi aktualni premijer bio gdje je sada, podsjetivši da je govorio kako stranka ne može biti talac jedne osobe i u HDZ-u su mu pljeskali.

Nikola Grmoja iz Kluba Mosta tražio je da ministar Marić objasni o čemu je razgovarao s USKOK-ovim osumnjičenikom poduzetnikom Milenkom Bašićem i koja je bila njegova uloga kao člana Nadzornog odbora HBOR-a.

No, Branko Bačić iz Kluba HDZ-a rekao je da neće podržati opoziv ministra Marića, naglasivši kako nije učinio ništa što bi ga diskreditiralo. Napade na Marića ocijenio je neprihvatjivim podsjetivši na njegov doprinos u poreznim reformama, poreznom rasterećenju i smanjenju PDV-a na lijekove i hranu.

I Dragana Jeckov iz Kluba SDSS-a smatra kako će prijedlog biti odbijen, jer je argumentacija slaba, dokaza gotovo da i nema, a prijedlog nisu potpisali ni svi oporbeni klubovi.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI