Marić o padu BDP-a od 15,1 posto: To je najveći tromjesečni pad ikad izmjeren u RH!

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ministar financija Zdravko Marić komentirao je pad BDP-a u drugom tromjesječju.

“Dogodio se pad BDP-a od 15,1 posto i to je najveći tromjesečni pad ikad zabilježen u Republici Hrvatskoj. Treba apostrofirati da je to i viši pad nego što je bio u vrijeme zadnje financijsko-ekonomske krize, kada je pad iznosio oko 9 posto”, govori Marić.

Ministar se osvrnuo i na kretanje državne i osobne potrošnje.

“Državna potrošnja je zabilježila rast. Dobar dio prvog tromjesečja je bilo zaključano gospodarstvo, ali pad koji nismo očekivali su investicije”, dodaje.

Od ukupnih investicija u Republici Hrvatskoj na godišnjoj razini 52 posto su građevinski radovi. U drugom je tromjesečju građevina zabilježila plus. Većinom se radi o nabavi strojeva i opreme. Ukupne investicije su pale i više od vladinih očekivanja.



Jako je malo dobrih vijesti”, govori ministar Marić.

Pad u Republici Hrvatskoj je jednak padu u Eurozoni, dakle oko 15 posto.

“Hrvatska je za razliku od većine članica Europske unije imala rast BDP-a u iznosu od 0,4 posto, dok su one imale pad. Na kraju krajeva, gledamo kakvo je stanje zaposlenosti i nezaposlenosti, kao i standard naših građana”, govori.

“Moramo naše gospodarstvo i društvo učiniti otpornijima. U ovu krizu smo ušli spremniji nego što je bio slučaj 2008. godine”, smatra Marić.

Dotaknuo se i reforme javne uprave, pa zaključio kako to nije jedina reforma koju trebamo, ali i kako je država je u ovo krizno vrijeme poslodavac.

“Trebamo zadržati ovu masu plaća, ali uz potrebne racionalizacije. Vodit ćemo interne razgovore jer je puno elemenata koje treba raspraviti”, rekao je.

Tromjesečni bruto domaći proizvod (BDP) u drugom tromjesečju 2020., prema originalnim podacima, realno je manji za 15,1 posto u odnosu na isto tromjesečje 2019. godine. Sezonski prilagođeni BDP realno je manji za 15,1 posto u odnosu na isto tromjesečje 2019. te u odnosu na prethodno razdoblje bilježi pad od 14,9 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Bruto dodana vrijednost (BDV) u drugom tromjesečju 2020. u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine realno je manja za 11,9 posto.

Prema prvoj Procjeni tromjesečnog BDP-a za drugo tromjesečje ove godine, najveći doprinos rastu tromjesečnog BDV-a u drugom tromjesečju 2020. ostvaren je u djelatnosti Javna uprava i obrana. Najveći doprinos smanjenju obujma tromjesečnog BDV-a ostvaren je u sljedećim djelatnostima: Trgovini na veliko i na malo, Prijevoz i skladištenje, Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.

Promatrajući utjecaj na stopu rasta BDP-a po komponentama, najveći negativan doprinos smanjenju obujma BDPa u drugom tromjesečju 2020. ostvaren je padom izvoza roba i usluga te smanjenjem osobne potrošnje.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI