Marić o milijunskim gubicima u zagrebačkom proračunu: To nije nikakva novost i iznenađenje

Tomislav Kristo / CROPIX

Ministar financija Zdravko Marić komentirao je financiranje lokalne samouprave, posebno se osvrnuvši na Grad Zagreb. Istaknuo je da država vodi brigu o financijama gradova i općina ali da Grad Zagreb neće imati poseban tretman.

“Kada gledate poreznu reformu, jedina mjera koja nije kompenzirana lokalnoj samoupravi je mjera za mlade. Kada gledate efekte prepuštanja poreza na dohodak, u prvoj godini je bilo 19 posto više prihoda, prošle godine dodatnih 9 posto više. Nema gubitnika, nitko nije prošao lošije nego li prije”, rekao je Marić novinarima nakon užeg kabineta Vlade.

Iako je proračunski manjak u Gradu Zagrebu krajem prošle godine premašio milijardu kuna, mjera za mlade u poreznoj reformi nalaže da svi mladi do 25. godine neće morati plaćati porez na dohodak, dok će oni od 25. do 30. godine starosti plaćati samo 50 posto poreza.

“Već smo razgovarali u nekoliko navrata, svaki grad i općina sastavni su dio proračuna opće države. U Ministarstvu postoje odjeli koji se bave lokalnom samoupravom, komunikacija je na dnevnoj bazi. Grad Zagreb ima tretman kao i svi drugi”, naglasio je Marić.

Dodao je kako je do mandata njegove Vlade niti jedno zadiranje u Zakon o porezu na dohodak nije bilo kompenzirano lokalnoj samoupravi. “To treba pitati nekog drugog zašto se tada zanemarivala lokalna samouprava”, rekao je.



Financije Grada Zagreba vrlo su transparentne

Ministar je istaknuo je kako su financije Grada Zagreba vrlo transparentne i vide se u financijskim planovima, svi su podaci jasno javno znani, nema novosti ili velikih iznenađenja.

Istaknuo je kako su Grad Zagreb i druge gradove i općine, koje imaju komunalna poduzeća, pokušali obuhvatiti zakonskim rješenjima u poreznoj reformi. “Na dodatne opasnosti ćemo reagirati”, dodao je.

Na pitanje smatra li da je onda u Gradu Zagrebu upaljena upozoravajuća crvena lampica u financijama, nije dao konkretan odgovor.

“Što se tiče javnih financija, ne bih izdvajao niti jedan grad ni općinu, njihova je zadaća skrbiti o svojim financijama. Mi gledamo ukupni segment. Imali smo nekoliko primjera kad smo se doveli u ovakvu financiju gdje javne financije nisu održive”, zaključio je Marić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI