MARIĆ NE MOŽE PREDVIDJETI KOLIKO ĆE TRAJATI GOSPODARSKA KRIZA: ‘Inflacija će se ubrzavati, ali nakon nekoliko mjeseci bi trebalo doći do stabilizacije’

Foto: Cropix

Kakva je ustvari ekonomska situacija u Hrvatskoj te koliko nam znači ocjena Europske komisije (EK) o tome da uz Irsku, više nemamo makroekonomskih neravnoteža, u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada” govorio je ministar financija Zdravko Marić. 

“To je doista jako dobra vijest. Hrvatska je 2013. formalno postala članica EU, a mi smo odmah ušli u proceduru prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, a i u proceduru prekomjernog manjka, dakle, fiskalnih neravnoteža. Godine 2016. kada je počeo naš mandat, razložili smo vrlo jasan plan što činiti”, rekao je Marić.

Dodao je kako je veliki fokus stavljen na fiskalni dio.

“Bitno je da smo se odmaknuli, da smo se počeli pomicati s dna. Naš cilj jest približiti se i konvergirati prema prosjeku EU-a. Ništa se to ipak ne može dogoditi odmah”, istaknuo je.

Osvrnuo se i na uvođenje eura u Hrvatskoj te naglasio kako smo “ušli u posljednju fazu prije odluke o ulasku Hrvatske u eurozonu”.



“Doslovce imamo pet ili šest tjedana pred sobom. Idući tjedan će već biti objavljena ta izvješća, ona će se nakon toga vrednovati i analizirati. Formalna odluka o ulasku Hrvatske očekuje se 12. srpnja na Vijeću ministara financija u Bruxellesu. To je ujedno i početak češkog predsjedanja. Neki dan sam održao sastanak s češkim ministrom financija”, naglasio je ministar financija.

Komentirao je ubrzanu inflaciju te rekao da “koliko god bila teška predviđanja, malo je onih koji mogu predvidjeti koliko će dugo trajati agresija na Ukrajinu i cijela ta kriza”.

“Mislim da moramo funkcionirati. Naša su trenutna očekivanja da ćemo u nekoliko idućih mjeseci, ali rekao bih polovicu godine, nastaviti s ubrzavajućom inflacijom, a onda da bi trebalo doći do određene stabilizacije. Međutim, moram se ograditi zbog doze neizvjesnosti i negativne rizike, ne mogu stopostotno to garantirati. To ne može nitko”, zaključio je Marić.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI