MARIĆ NAKON SASTANKA S BANKAMA: ‘Siguran sam da ćemo naći dobro rješenje i djelovati na korist svih potrošača’

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković u srijedu se u Banskim dvorima sastao s predsjednicima uprava banaka u vezi s pitanjem prekoračenja po tekućim računima građana.

Uz premijera na sastanku su bili i ministar financija Zdravko Marić, guverner HNB-a Boris Vujčić te direktor Hrvatske udruge banaka Zdravko Adrović koji su održali konferenciju za novinare.

”Svrha sastanka je bila da razmijenimo detaljnije određena viđenja i stavove po pitanju ove problematike i da nađemo adekvatno i zadovoljavajuće rješenje. Stav Vlade je da imamo fokus na zaštitu potrošača i njihove interese, ali uzimajući u obzir kompletnu problematiku”, rekao je ministar Marić.

”Siguran sam da ćemo naći dobro rješenje i djelovati na korist svih potrošača”, dodao je Marić.

”Prema građanima s nižim primanjima treba biti jasan i nedvosmislen. Dobar dio naših promišljanja usmjeren je prema njima. Nažalost, s obzirom na visinu primanja, ta prekoračenja su sastavni dio njihove svakodnevice i nikakva namjera nije da oni dođu u ugrozu, dapače”, kazao je Marić.



Zadovoljstvo sastankom izrazili su i Vujčić i Adrović.

”Sastanak je bio konstruktivan”, kazao je Vujčić. Dodao je da su od banaka tražili rok od 12 mjeseci za podmirenje duga, dok će kod većih dugovanja biti potreban i duži rok otplate.

”Bilo je odlično da smo mogli premijeru, ministru i guverneru prenijeti praksu iz drugih zemalja i drago mi je da možemo raditi na rješenju koje će zadovoljiti sve strane i na kraju poboljšati zaštitu potrošača”, rekao je Adrović.

Podsjetimo, od ukupno 2,6 milijuna tekućih računa oko 1,8 milijuna građana ima odobrena prekoračenja. Oko 31.000 građana je u dopuštenom prekoračenju, a 840.000 građana je u prešutnom.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI