MARIĆ NAKON SASTANKA: ‘Nije došlo do dogovora oko oporezivanja multinacionalnih kompanija’

screenshot

Zemlje članice Europske unije u utorak se nisu dogovorile o minimalnoj razini oporezivanja multinacionalnih kompanija, napomenuo je ministar financija Zdravko Marić.

“I treći pokušaj da se postigne opći pristup po pitanju minimalne razine oporezivanja multinacionalnih kompanija nije uspio. Očito ćemo trebati još jedan ili nekoliko pokušaja. Vidjet ćemo, ali još uvijek nismo postigli taj opći pristup”, izjavio je.

Hrvatska je od početka bila vrlo konstruktivna te je po oba prijedloga, kako je preložio OECD, bila za kvalitetno i kompromisno rješenje koje će između ostalog značiti i bržu i efikasniju implementaciju.

“Vidjet ćemo kako će i neke druge zemlje reagirati na tu temu i nadamo se da ćemo u idućim susretima doći i do tog dogovora”, dodao je ministar Marić.

Najveći dio rasprave u utorak bio je vezan uz situaciju u Ukrajini – o dosadašnjoj provedbi sankcija prema Rusiji i najavi rasprave o potencijalno novim sankcijama. Razgovaralo se i o situaciji s izbjeglicama.Video vezom sastanku se priključio ukrajinski ministar financija Sergij Marčenko.

“Slušajući njegove riječi danas, mogu reći kako ima jako puno poveznica i paralela s Domovinskim ratom početkom 90-tih kada ste s jedne strane svjedoci svakodnevnih gubitaka ljudskih života, groznih razaranja i velike materijalne štete, a u isto vrijeme posljedično vezanih gospodarskih aktivnosti, zaustavljanja proizvodnih aktivnosti, pada prihoda i BDP-a”, kazao je Marić.

Zadnja tema sastanka bila je nova financijska arhitektura ključnih, vodećih financijskih institucija EU, prije svega EIB-a i EBRD-a.

“Na tom polju smo napravili određene iskorake ali trebalo bi nastaviti raditi i isprofilirati te dvije financijske institucije ali ono što je važnije ulogu EU ne samo na prostoru EU nego i globalno”, zaključio je Marić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI