Manolić: „Povjerenstvu ću valjda nešto zmuljati“

Photo: Zarko Basic/PIXSELL

Valjda će se nekako uklopiti u priču

U petak bi članovi povjerenstva trebali saslušati oca Ivice Todorića i Stjepana Mesića, a četiri dana kasnije, ako ne počne DORH-ova istraga, Manolića, Penića i Kovača. Ante Todorić (90) je, kako su izvještavali mediji, slabog zdravstvenog stanja i nije sigurno da će doći. Mesić, prvi hrvatski premijer, najavio je već da će se odazvati, ali je izjavio da ne zna ništa o nastanku Agrokora. Niti Manolić (97), koji je bio predsjednik Vlade nakon Mesića, nije u potpunosti zdrav, ali kazao je da stiže na povjerenstvo, prenosi N1 televizija.

U vrijeme dok sam bio premijer, nije bilo govora o Agrokoru, nije ga se niti spominjalo, ali imam neka saznanja na osnovi praćenja tog procesa kroz niz godina i zato bih vjerojatno mogao odgovoriti na neka pitanja, kazao je Josip Manolić.

Na upit 24 sata što on Povjerenstvu može reći po pitanju Agrokora, Manolić je odvratio: “A nešto ću im valjda zmuljati. Međutim, prije samog svjedočenja nije htio otkriti što će to “zmuljati”, već je samo rekao da to što ima reći neće biti neka ekskluziva: “Ma neće, ali će se valjda nekako uklopiti u priču. Inače, Antu Todorića poznajem još iz vremena Juge, ali kažem vam, o tome možemo nakon povjerenstva”.

HDZ-ovci u povjerenstvu iznijeli su u četvrtak prijedlog da se pozove ljude koji su bili zaduženi za pretvorbu i privatizaciju, ali nisu znali njihova imena. Zbog toga su ih na samom sastanku tražili po internetu. Napravili su, međutim, nevjerojatnu pogrešku. Milijan Brkić, Marija Jelkovac, Josip Borić i Ante Babić pojma nisu imali da je privatizaciju isprva vodila Agencija za restrukturiranje i razvoj. Dakle, prije Penića i Kovača saslušani su trebali biti Zdravko Mršić, Jurica Pavelić i Zlatko Mateša, čelnici Agencije. Na to upozorava i Kovač, nekadašnji visoki dužnosnik HDZ-a.

Kompletna pretvorba napravljena je do 1993. godine i vodili su je Mršić, Pavelić i Mateša. Rekli su u povjerenstvu da će ići kronološki, a njih nisu zvali. To je cirkus. Do sredine 1995. kad sam ja imenovan za predsjednika Fonda, nisam znao niti gdje se on nalazi, a kamoli nešto o Agrokoru. Nemam nikakvih saznanja o Agrokoru, u mojem mandatu Todorić nije kupovao dionice firmi koje su danas u tom koncernu”, kazao je Novom listu Kovač, koji će se ipak odazvati kao svjedok. On je dužnost u Fondu preuzeo od Penića, koji također tvrdi da članovi povjerenstva neće od njega imati neke koristi.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI