MANIPULACIJE PRED IZBORE U PARTIJI? U 20 dana broj članova s pravom glasa porastao je nevjerojatnih 439 posto!

Foto: Cropix

‘Jedan čovjek jedan glas’ trebao bi biti najpošteniji način izbora u svakoj političkoj stranci. Izbori u SDP-u na dobrom su putu da pokažu sve slabosti ovog sustava.

Kako se bliže izbori, partija ima sve više članova s pravom glasa, što povećava sumnje u regularnost izbora. Teško je za povjerovati da se toliki broj simpatizera aktivirao, osobito u situaciji kad SDP-u rapidno pada popularnost.

Naime, broj članova SDP-a s pravom glasa, otkriva portal SBplus, povećao se za 60 posto u razdoblju od 28. srpnja do 17. kolovoza!

Najveći porast bilježi se u Brodsko-posavskoj županiji, od nevjerojatnih 439 posto! Usporedbe radi, druga je Istarska županija, gdje je članstvo s pravom glasa poraslo za 153 posto (s 295 na 748) te Vukovarsko-srijemska s porastom od 122 posto (s 238 na 530 članova).

“Prema službenim podacima, 28. srpnja 2020. godine, na području Brodsko-posavske županije, SDP je imao 141 člana s plaćenom članarinom i pravom glasa. Samo 19 dana kasnije, dakle zadnjeg dana do kada su članovi (ili netko u njihovo ime) mogli uplatiti zaostalu članarinu, 16. kolovoza, u službenoj evidenciji broj onih koji su platili članarinu i time stekli pravo birati i biti birani, povećan je za 439 posto (4,39 puta). Naime, izborno potentnim učinjeno je 619 članova. Nakon 19-dnevne bespoštedne borbe za svakog unutarstranačkog birača, brodsko posavski SDP ima 760 članova s pravom glasa, od čeka je njih 81,45 posto nepoznatih, pod kontrolom poznatih”, piše SBplus.



Inače, najmanja članarina u SDP-u iznosi jednu kunu, koliko plaćaju nezaposleni, kućanice, studenti, radnici i umirovljenici koji imaju minimalne prihode, ‘redovna’ članarina je 20 kuna, a oni s političkim dužnostima plaćaju od 50 kuna (vijećnici u Gradskom vijeću) do 1.000 kuna (saborski zastupnici).

Facebook Comments

Loading...
DIJELI