MAMIĆ OBJAVIO FOTOGRAFIJU NA KOJOJ ZA ISTIM STOLOM SJEDE TUŽITELJ I SUCI: ‘Hrvatice i Hrvati, je li ovo moguće? Jeste li vi svjesni gdje živite?’

Foto: Denis Kapetanovic /PIXSELL

Bivši šef Dinama koji se od hrvatskog pravosuđa skriva u BiH Zdravko Mamić, objavio je u srijedi na svojem Facebooku fotografiju iz jednog osječkog kafića u kojem za istim stolom sjede tužitelj Sven Mišković te suci Miroslav Rožac i Miroslav Jukić. Mamić je to nazvao “udruženi krivosudni pothvat”.

“Hrvatice i Hrvati, je li ovo moguće? Jeste li vi svjesni gdje živite? Mjesto radnje gornjih fotografija nisu moje noćne more, nego kafić San Francisco u Osijeku, vrijeme radnje jučer u 11 sati i 15 minuta. Na fotografijama se u ugodnom srkanju kavice nalaze neovlašteni tužitelj u mom progonu gospodin Mišković, a za stolom su u dobrom društvu članovi sudskih vijeća koja su oformljena kako bi me osudila – sudac Miroslav Rožac i Miroslav Jukić”, napisao je Mamić pa nastavio.

“U 2021. godini, kao što sam više puta svjedočio i vlastitim očima tijekom suđenja, goste se zajedno neovisni tužitelj i neovisni suci. Slika suprotstavljenih strana “neovisnog” sudstva kako se časte, dogovaraju i druškaju sigurno će biti dio stalnog postava Međunarodnog suda pravde! Donošenje presuda po kafanama Jukiću je očito odavno na meniju jer je u Kafiću Magis prijetio predsjedniku vijeća Krušlinu da mora presuditi Zorana i mene ili će ga spremiti u zatvor! U zatvor sam korumpiranog Krušlina spremio ja, ali mi je već tada bilo jasno da moje suđenje ne vodi predsjednik vijeća Krušlin, koji je nota bene u mom predmetu dao izdvojeno mišljenje i bio protiv moje presude”, dodaje Mamić.


“Koliko cijela “neovisna infrastruktura” zaudara i smrdi od glave govori i činjenica da na traženje odvjetnika Vrhovni sud nije dozvolio da se otvori omotnica s izdvojenim mišljenjem i pročita naglas. U 21. stoljeću u neovisnom i pravednom sudu, pošalju me na sud krivosudaca koji se dogovaraju s tužiteljstvom i još kriju kakve su odluke donijeli. Pa toga nije bilo ni srednjem vijeku. Čak su i tada su krvnici imali obraza stati iza svojih odluka i pročitati ih na trgu. Već tada bilo mi je jasno da su suci Rožac i Jukić, osim što imaju važnu ulogu platitelja računa za kavu i kiselu tužitelja u bircevima, tu da izvršavaju naloge. Viđao sam ih, o čemu sam govorio na press konferencijama, kako redovito izlaze s tužiteljima iz svojih kancelarija, pogotovo dok sam sam ispijao kave u sudskom kafiću, kao izopćenik, a oni se družili i grohotom smijali. Jednom sam ih prilikom prije nastavka rasprave kad su se vraćali iz kafića upitao i spavaju li zajedno? Meni je odavno bilo jasno s kime spavaju i zašto sam morao biti presuđen u montiranom procesu, a to ću i otkriti”, nastavlja Mamić.

“Zbog navedenog gledamo pravosudni rat do istrebljenja kako bi se sačuvala pozicija Predsjednika vrhovnog suda u rukama krivosuđa. U zemlji u kojoj se presude donose u bunkerima, konobama, kafićima, u konspirativnim razgovorima na Mirogoju pravo i pravda su beskućnici. U zemlji u kojoj te kadija tuži, kadija sudi, kadija traži pare i satove, a kasnije i dođe na tvoj račun pit u birtiji obespravljeni plaćaju lihvarske kamate da bi preživljavali, ovršeni nemaju osnovna ljudska prava, a mladost nam odlazi iz zemlje. Pozivam sve kojima je stalo do budućnosti djece i zemlje da mi se pridružite u reformi pravosuđa, jer ona nije stala već će uskoro krenuti najozbiljnije i još jače!”, zaključuje Mamić i sve poziva da podijele objavu.Inače Mamić čeka odluku o zahtjevu Hrvatske za izručenje nakon što mu je zagrebački sud odredio pritvor u sklopu istrage o slučaju podmićivanja trojice sudaca Županijskog suda u Osijeku.

Postupak je pokrenut nakon što je Mamić javno optužio osječke suce da im je davao mito kako bi ishodio povoljnu presudu za sebe u predmetu koji je protiv njega vođen zbog izvlačenja novaca iz Dinama. Za slučaj je na kraju pravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, ali je u BiH otišao prije izricanja presude.

Na nedavnom ročištu na Sudu BiH Mamić se odrekao svake veze s Hrvatskom, a njegovi odvjetnici i Tužiteljstvo BiH su se usprotivili novom zahtjevu hrvatskog pravosuđa za njegovo izručenje. Konačna odluka trebala bi biti donesena uskoro.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI