MALENICA POKUŠAVA SMIRITI PROSVJEDNIKE: ‘Porezne reforme su učinile da se povećaju primanja namještenicima’

Foto: Cropix

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u utorak progovorio oko prosvjeda koji je organizirao Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske.

“Prije mjesec dana osnovica podignuta je 4 posto. Osim osnovice, povećana su i druga materijalna prava, od božićnice, regresa, dara za djecu. Konstantno se radilo na povećanju primanja. I porezne reforme su učinile da se povećaju primanja namještenicima s najmanjim primanjima”, objasnio je ministar Malenica.

“Svjestan sam činjenice da se taj problem treba gledati na sustavan način i odgovor će biti novi zakon o plaćama na koji smo se obvezali NPOO-om i na kojem radimo. Riječ je o investiciji vrijednoj 50 milijuna kuna”, izjavio je ministar.

Podsjetimo, prosvjed je organiziran ispred sjedišta sudova i državnih odvjetništava zbog teškog materijalnog stanja i ugrožene egzistencije zaposlenih u pravosudnim tijelima RH te ispravljanja nepravde iz 2019.

“Sindikate držimo kao partnere u svemu, temeljno načelo kojim se rukovodimo je jednaka plaća za jednak rad. Svjesni smo malih primanja jednog dijela službenika i namještenika. Kao ministar pravosuđa i uprave odgovoran sam za novi zakon o plaćama. Ne možemo rješavajući jednu nepravdu generirajući drugu. Osnovno načelo je jednaka plaća za jednak rad”, dodao je Malenica.



“U NPOO-u rok za novi zakon je 30. lipnja 2023. godine”, kazao je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI