MALENICA OPTIMISTIČAN? ‘Do 2025. godine imat ćemo efikasno i kvalitetno pravosuđe’

Screenshot HRT

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica komentirao je pravomoćne presude protiv bivšeg premijera, nužnu reformu pravosuđa i suradnju s novoimenovanim predsjednikom Vrhovnog suda.

Na početku je komentirao situaciju vezanu uz presudu Ivi Sanaderu i Zsoltu Hernadiju. Mađar je nedostupan hrvatskom pravosuđu, a pravomoćno je osuđen na dvije godine zatvora.

“Mi smo od 2013. godine pokušali nizom instrumenata osigurati njegovu prisutnost u RH. To je, međutim, bilo bezuspješno. Preostaje nam koristiti se instrumentima koje imamo, očekujemo reakciju nadležnih pravosudnih tijela u RH”, rekao je ministar te dodao:

“To su instrumenti i alati koji su utvrđeni međunarodnim i hrvatskih propisima i očekujem da će biti izručen Hrvatskoj ako se uhiti temeljem Europskog uhidbenog naloga.”

No, MOL je jako razočaran presudom te najavljuju obraćanje Ustavnom sudu jer smatraju kako nisu ispunjeni minimalni uvjeti za pravično suđenje.



“To su pravne mogućnosti koje stoje na raspolaganju gospodinu Hernadiju, oni ih imaju pravo koristiti. Ne bih u ovom trenutku prejudicirao odluku Ustavnog suda, na njima je da odluče u konkretnom predmetu”, odgovara Malenica u središnjem Dnevniku HTV-a.

Dodaje i kako je dugotrajnost postupaka, kao u slučaju bivšeg premijera Ive Sanadera, problem, dodajući da su oni toga svjesni.

“Svjesni smo da dugotrajni postupci ne ulijevaju povjerenje kod građana. Ne bih ulazio u detalje konkretnog predmeta, činjenica je da su predmeti koji su najeksponiraniji ujedno i predmeti s velikim brojem svjedoka, opsežnim dokaznim materijalima. Mi pripremamo izmjene Zakona o kaznenom postupku i Zakona o paričnom postupku, a što ide u smjeru ubrzavanja sudskih postupaka”, rekao je.

“Mislim da nizom promjena ćemo ići u smjeru vraćanja povjerenja građana u hrvatsko pravosuđe, što neće biti lak zadatak. Odlučili smo se nizom aktivnosti, vratiti povjerenje. Neovisno i kvalitetno pravosuđe je misija i vizija Ministarstva pravosuđa i uprave odnosno da do 2025. godine imamo efikasno i kvalitetno pravosuđe”, objašnjava ministar.

O ulozi novog predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića, Malenica kaže:

“Prema izjavama gospodina Dobronića vidimo da je otvoren za suradnju i razgovor, vjerujem da ćemo ovaj tjedan imati sastanak, da ćemo mu prezentirati aktivnosti Ministarstva pravosuđa i uprave. Tu su najbitnije izmjene zakona o sudovima. Prezentirali bismo stvari koje su bitne za promjene u pravosuđu i promjene u percepciji pravosuđa. Vjerujem da ćemo imati iskren dijalog”, zaključuje.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI