MALENICA KOMENTIRAO MOGUĆNOST POMILOVANJA: ‘U slučaju da pomiluje Perkovića i Mustača, predsjednik bi napravio presedan’

Foto: Cropix

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je da bi predsjednik Zoran Milanović, u slučaju da pomiluje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, napravio presedan jer od stupanja na predsjedničku dužnost nije odgovorio na 274 molbe za pomilovanjima koje mu je uputilo resorno ministarstvo.

“Ministarstvo pravosuđa i uprave je u nešto više od dvije godine uputilo na Ured Predsjednika RH 274 molbe za pomilovanjem, zajedno s popratnim izvješćima koje Ministarstvo priprema temeljem Zakona o pomilovanju. Dosad predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović nije iskoristio svoju izravnu ustavnu ovlast i pomilovao nekoga. Ukoliko se sada to i dogodi, to bi bio presedan da predsjednik Milanović pomiluje u svojem mandatu neku osobu”, rekao je Malenica.

Ministar je podsjetio da je predsjednik Milanović govorio tijekom svoje predsjedničke kampanje kako je institut pomilovanja relikt prošlosti kojeg neće koristiti.

“Ukoliko se to sada i dogodi, na predsjedniku Milanoviću je da pojasni svoju političku odluku zašto je nekoga pomilovao”, istaknuo je Malenica.

Govoreći o preuzimanju presuda Mustača i Pekrovića, Malenica je rekao kako su hrvatski sudovi postupili sukladno zakonu “jer su ti postupci potvrđeni na svim razinama sudbene vlasti i odluke su pravomoćne”.Dodao je da je “ovo vrlo rana faza odsluživanja kazne zatvora osuđenih za najteža kaznena djela”.

Malenica je pojasnio i mehanizam zahtjeva za pomilovanjem kojeg je za utorak najavio odvjetnik Anto Nobilo, kao pravni zastupnik Josipa Perkovića i Zdravka Mustača koji su na njemačkom sudu osuđeni 2016. na doživotne zatvore za pomaganje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurkeovića 1983. u Njemačkoj.

“Sukladno Zakonu o pomilovanju postupak započinje podnošenjem molbe za pomilovanjem koju može podnijeti osuđena osoba ili osoba ovlaštena za podnošenje žalbe u korist optuženika, a koja se predaje Ministarstvu pravosuđa i uprave. Ministarstvo zatim od nadležnih tijela, u prvom redu od kaznionice i suca izvršenja, traži sve relevantne podatke za sastavljanje izvješća o molbi. Ministarstvo, ovisno o predmetu, može zatražiti podatke i od drugih tijela koje su na bilo koji način relevantne za predmet”, naglasio je ministar.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI