MALENICA DAJE PODRŠKU PILOTIMA: ‘Oni imaju čistu savjest, a Srbija nema neovisno tužiteljstvo’

Foto: Ronald Gorsic/Cropix

Ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica kazao je kako će Hrvatska pružiti punu podršku pilotima protiv kojih je Srbija digla optužnicu.

Ministar Malenica najavio je i sastanak s pilotima.

”Radit ćemo i na sprečavanju izdavanja međunarodne tjeralice, ako Srbija pokrene takav zahtjev. Hrvatski piloti imaju čistu savjest, Domovinski rat bio je obrambeni rat, što je dokazano na Haaškom sudu”, rekao je.

Ističe i kako je to politički motivirana optužnica te Srbija dokazuje da nema neovisno tužiteljstvo niti funkcionalni pravni sustav.

“Hrvatski pravni poredak je stabilan, prije par godina vođen je postupak vezan uz ratne zločine u Glini, prepustio ih DORH-u da oni postupe ako utvrde da postoje elementi kaznenih djela”, kazao je.



Osvrnuo se i na izjavu državne odvjetnice oko obiteljskog nasilja.

“Neprimjerena je to izjava, njome se pokušava imputirati da su zatvori puni, pa nije primjereno predlagati istražni zatvor. Oštro demantiram takve teze, mjesta u zatvoru ima jer 60 posto zatvorenika su istražni zatvorenici”, istaknuo je.

“Osuđujem nasilje u obitelji, nećemo ga tolerirati. Vlada je izmijenila Kazneni zakon, Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, postrožili smo kazne, povećali broj sigurnosnih mjera, uveli pojam bliske osobe, itd. Ono što još možemo jest raditi na unapređenju zakonskog okvira”, naglasio je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI