MAJMUNSKE BOGINJE STIGLE I U SUSJEDSTVO: Zabilježen prvi slučaj i u Crnoj Gori

Ilustracija: Shutterstock

Crnogorski Institut za javno zdravlje objavio je danas da je u toj zemlji registriran prvi slučaj majmunskih boginja te da je oboljeli pacijent dobrog zdravstvenog stanja.

Time se Crna Gora pridružila popisu od 79 država u kojima je registrirana ova bolest.

“Laboratorij Odjela za molekularnu dijagnostiku Instituta za javno zdravlje Crne Gore je u suradnji s Institutom za virusologiju, cjepiva i serume Torlak iz Beograda potvrdio prvi slučaj obolijevanja od majmunskih boginja”, priopćili su crnogorski epidemiolozi.

Istaknuli su da će nastaviti pratiti epidemiološku situaciju i u skladu s njom dalje obavještavati javnost.

“Također su obaviještene sve nadležne institucije u skladu s nacionalnim i međunarodnim protokolima”, ističe se u priopćenju.U španjolskoj umrle dvije osobe

U Španjolskoj su ovaj tjedan od majmunskih boginja umrle prve dvije osobe u Europi.

Računajući i dva smrtna slučaja u Španjolskoj, dosad je od svibnja u svijetu zabilježeno osam smrtnih slučajeva, od kojih prvih pet u Africi, gdje je bolest endemska i prvi put je otkrivena kod jednog muškarca 1970. Još jedan slučaj registriran je u Brazilu.

Većina zaraženih je u Europi, gdje je 70 posto od 18.000 slučajeva detektiranih od početka svibnja, a 25 posto je u dvije Amerike, objavio je direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

U većini slučajeva zaraženi muškarci

U većini slučajeva bolesnici su muškarci koji su imali spolne odnose s drugim muškarcima, relativno mladi i koji žive u gradovima.

Regionalni ured WHO-a za Europu objavio je u subotu da se može predvidjeti da će doći do povećanja broja smrti od majmunskih boginja.

Ipak, organizacija naglašava da su teške komplikacije vrlo rijetke.

Svjetska zdravstvena organizacija prošlog je tjedna objavila da je epidemija majmunskih boginja globalna zdravstvena opasnost.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI