Majka Osame bin Ladena dala prvi intervju

Majka Osame bin Ladena ALIA Ghanem dala je svoj prvi intervju kojeg je u Jeddahi u Saudijskoj Arabiji vodio novinar uglednog The Guardiana Martin Chulov.

Ghanem otkrila je brojne nepoznate detalje u odnosu sa sinom. Naime, od njegovog oca Mohammed bin Ladena, koji je poticao iz dobrostojeće obitelji, razvela se kad je Osami bilo tri godine. Budući vođa Al Qaide je bio jedino dijete iz tog braka.

Osamin otac koji je imao je 53 djece s nekih dvadesetak supruga poginuo je u avionskoj nesreći kad je Osami bilo deset godina. Nakon razvoda, Ghanem se udala za Mohammed al-Attasa, koji je odgojio Osamu.

Ghanem je izjavila kako je ovo prvi put da daje intervju jer je dobila dozvolu od vlade Saudijske Arabije koju vodi tridesetdvogodišnji princ  Mohamed bin Salman, a razgovoru je prisustvovao i predstavnik vlasti.

Majka Osame bin Laden krivi autsajdere poput njegovog mentora iz Palestine Abdullaha Azzama, koji mu je navodno isprao mozak i preobratio “njenog sina na džihadizam kad je bio mladi čovjek u dvadesetim godinama i borio se u ‘svetom ratu’ u Afganistanu protiv sovjetskih vlasti osamdesetih godina”. Azzam je ubijen u Pakistanu 1989. godine, no kako piše CNN, nije bio fokusiran na napad na SAD.



U intervjuu je potvrdila da je porijeklom alavitkinja iz Sirije, zbog čega je moguće da zbog toga nije se želio uključiti u tamošnji rat, ako neke druge sunitske skupine poput ISIL-a.

Majka bin Ladena izjavila je kako je u prvih 48 sati od 9/11 napada saznala da je njen sin odgovoran te da je bila šokirana. “Bilo nas je sram. I znali smo kako ćemo se suočiti sa strašnim posljedicama”, izjavila je. Njihovu obitelj saudijske vlasti su ispitivale te dugo vremena nisu mogli napustiti zemlju.

Ghanem je u redovitom kontaktu s tri udovice bin Ladena koje su preživjele operaciju iz 2011. godine u kojoj je ubijen vođa Al Qaide u Pakistanu. One trenutno žive u Saudijskoj Arabiji te im nije dozvoljeno napustiti zemlju.

Posljednji put vidjela sina 1999. godine

Osamu bin Ladena posljednji put je vidjela u gradu Kandahar u južnom Afganistanu 1999., godinu dana nakon napada Al Qaide na dvije američke ambasade u Africi u kojima je poginulo više od 200 ljudi.

CNN također navodi kako je njegova majka otputovala u Kandahar kako bi svog sina u ime vlade Saudijske Arabije nagovorila da napusti terorizam. To su tvrdnje glavnog tjelohranitelja Osame bin Ladena – Abu Jandala, koji je također izjavio kako je njegov šef jako poštovao svoju majku, ali nije bio spreman odreći se džihada.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI