MAĐARSKI MEDIJI IZVRIJEĐALI PAPU: Franjo im je jasno pokazao što misli o premijeru Viktoru Orbanu i njegovoj politici

Foto: Facebook

Papa Franjo u nedjelju je, mogli bismo kazati, projurio kroz Mađarsku.

Papa je bio na velikom međunarodnom euharistijskom kongresu na središnjem trgu u Budimpešti.

Naravno, najzanimljiviji trenutak njegova boravka u Mađarskoj bio je susret s mađarskim premijerom Viktorom Orbánom.

Naime, uoči njegova puta u Mađarsku spekuliralo se kako se odbija sastati s mađarskim premijerom koji se proglasio “zaštitnikom kršćanske Europe” od muslimanskih migranata jer se njihovi stavovi dosta razlikuju.

U mađarskim medijima je pokrenuta kampanja u kojoj se Franju zbog toga nazivalo ‘glupanom’, ‘antikršćaninom’ te ‘Soros papom’, povezivali su ga s američko-mađarskim milijarderom i filantropom, koji je već nekoliko godina predmet huškačke kampanje u Orbánovim medijima. Papino odbijanje susreta s Orbánom obrazloženo je činjenicom da on ne dolazi u posjet Mađarskoj, nego samo na euharistijski kongres te da je umoran nakon srpanjske operacije.



Međutim, u nedjelju je ipak došlo do obrata pa se Papa sastao i s premijerom Orbánom i predsjednikom Jánosem Áderom. S njima se zadržao u 40-minutnom razgovoru u Muzeju likovne umjetnosti u Budimpešti. Nakon susreta kazao je da je s Orbánom imao ugodan razgovor o okolišu i obitelji, a mađarski premijer je odmah na svojoj Facebook stranici objavio fotografiju s Papom, dok je vatikanski TV kanal prikazao samo Papin ulazak u muzej, ali ne i snimku njihovog susreta.

Što papa misli o Orbanu i njegovoj politici, možda govori i to da se u Mađarskoj zadržao samo sedam sati. Svoje apostolsko putovanje nastavio je u susjednoj Slovačkoj, gdje će provesti skoro puna tri dana. To je u određenim krugovima u Mađarskoj shvaćeno kao pokušaj da se Mađarsku “ponizi”, piše Večernji list.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI