Mađarska se ozbiljno uhvatila u koštac s natalitetom: Država preuzela šest klinika za umjetnu oplodnju!

Screenshot

Mađarska vlada objavila je u petak da je preuzela šest privatnih klinika za umjetnu oplodnju i povećala izdvajanja kako bi tretmani bili pristupačniji većem broju parova, u pokušaju da zaustavi pad broja stanovnika. U posljednje vrijeme Mađarska je već najavila niz značajnih demografskih mjera poput subvencioniranih kredita za obitelji s djecom do oprosto kredita.

Premijer Viktor Orban je kao prioritet postavio demografski rast i borbu protiv nedostatka radne snage te pokrenuo inicijative za povećanje stope nataliteta umjesto veće imigracije.

Njegova vlada već je uvela niz mjera poput poreznih olakšica, subvencioniranih kredita i drugih programa za obitelji.

U odluci objavljenoj kasno u četvrtak u službenom glasilu Magyar Kozlony, vlada je priopćila kako je šest privatnih klinika za in vitro fertilizaciju (IVF) prešlo u državno vlasništvo i pod državnu kontrolu, nazvavši taj potez pitanjem od “nacionalne strateške važnosti” i izuzimajući ih od tržišnih pravila.

Vlada je objavila kako će lijekovi za poticanje plodnosti biti besplatni od 1. siječnja te da će se ukinuti ograničenja u broju državno financiranih IVF pokušaja kako bi se eliminirale liste čekanja.



Glasnogovornik vlade nije odgovorio Reutersu na pitanja o detaljima preuzimanja, a to je odbila komentirati i vodeća IVF klinika u Budimpešti, Kaali Institute.

U priopćenju vlade stoji kako je osnivač klinike Geza Nagy Kaali rekao da će s “poboljšanim financiranjem” biti rođeno još više djece.

On je 2017. u otvorenom pismu Orbanu kazao kako između 20 i 25 posto mađarskih parova koji žele djecu imaju problema s plodnošću.

Tada je pozvao na ukidanje ograničenja državnog financiranja IVF-a i procijenio da bi se tako broj beba začetih umjetnom oplodnjom povećao s 2000 na 3500 godišnje.

Vladine subvencije za poticanje braka i rađanja već su povećale broj vjenčanih parova, no prerano je da bi se procijenilo hoće li to rezultirati i rastom broja djece. Mađarska trenutno ima 1,48 rođenih po ženi.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI