MAĐARSKA ĆE NAPRAVITI SVE ZA EUROPSKI NOVAC: ‘Orban suočen s rastućim cijenama energenata, inflacijom, rekordno slabom forintom i usporavanjem gospodarstva’

Foto: Gulliver/Metodi Popow

Mađarski parlament donio je u ponedjeljak prvi u nizu antikorupcijskih zakona dok Budimpešta nastoji izbjeći gubitak sredstava iz fondova Europske unije.

Vladajuća stranka Fidesz premijera Viktora Orbana usvojila je amandman na kazneni zakon kojim se uspostavlja postupak za kaznena djela povezana s upravljanjem javnom imovinom, pri čemu se dopušta sudska revizija u slučaju prekida istrage bez podizanja optužnice ili odbacivanja kaznene prijave.

Naime, taj zakon donosi u trenutku kada njezino gospodarstvo ulazi u recesiju, a forinta je na rekordno niskim razinama. Za njegovo usvajanje glasalo je 136 parlamentaraca, sedam ih je bilo protiv, dok ih je 14 bilo suzdržano.

Zakon je jedna od 17 obveza koje je Orbanova vlada preuzela od Europske komisije kako bi spriječila obustavu isplate milijardi eura EU sredstava. Orban, koji je dugo u sukobu s Bruxellesom zbog nekih njegovih politika, suočen je s rastućim cijenama energenata, inflacijom, rekordno slabom forintom i usporavanjem gospodarstva.

Zato je voljan ispuniti zahtjeve EU u pogledu stvaranja institucija s ciljem smanjenja rizika od korupcije u projektima koje financira Europska unija. Povoljna odluka o isplati sredstava iz fondova EU kasnije ove godine mogla bi ublažiti pritisak na forintu.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI