MAĐARIMA GORI POD NOGAMA! Ministar zatražio hitan sastanak s Filipovićem – što je on odbio!

Foto: HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjarto zatražio je hitan sastanak s hrvatskim ministrom gospodarstva Davorom Filipovićem, doznaje Večernji list.

Szijjarto se htio s Filipovićem sastati na hrvatski Dan državnosti. Koliko je Mađarima bitan taj sastanak, govori i informacija da je Szijjarto predložio Filipoviću da se sastanu u VIP salonu Zračne luke Franjo Tuđman.

Kako dnevnik doznaje u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Filipović je odbio prijedlog mađarskog ministra vanjskih poslova jer mu je bilo neprihvatljivo da se sastanak održi na Dan državnosti, a pogotovo ne u VIP salonu zagrebačkog aerodroma pa je Szijjartou poručio da se mogu sastati na radni dan, odnosno danas u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Naši dobro upućeni izvori kažu da Szijjarto s Filipovićem želi razgovarati o nafti i njezinu transportu Janafom do MOL-ovih rafinerija koje sad dobivaju rusku naftu naftovodom Družba.

Iako se očekuje da će EU, nakon što se uvedu sankcije na uvoz ruske nafte, Mađarskoj i Slovačkoj još neko vrijeme dopustiti da im naftovodom Družba stiže nafta iz Rusije, ipak će se te dvije zemlje morati obvezati da će učiniti sve da dobavni pravac nafte preusmjere preko Janafa, odnosno Hrvatske. A to jasno govori u kojem smjeru ide EU što se tiče ruske nafte o kojoj je Mađarska itekako ovisna.



Orbán je pak u prijašnjim svojim izjavama pokušao braniti mađarske stavove protiv embarga na rusku naftu time da Janaf nema dovoljno kapaciteta za transport nafte i prema Mađarskoj, što nije točno, a očito će sad to morati i oni sami priznati čim traže hitne sastanke s hrvatskim ministrom u čijem je resoru energetika.

Mađarima je očito počelo gorjeti pod nogama i moraju pod hitno osigurati alternativne dobavne pravce nafte za dvije MOL-ove rafinerije u Mađarskoj i Slovačkoj. A u tome ovise o Hrvatskoj pa se tako sad mijenjaju odnosi. Mađari će se, kažu nam naši izvori, sad morati pristojnije ponašati što se tiče odnosa s Hrvatskom, piše Večernji list.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI