MACRON STIŽE U ZAGREB! Prvi put od neovisnosti jedan francuski predsjednik dolazi u Hrvatsku

wikipedia

Francuski predsjednik Emmanuel Macron 24. i 25. studenoga bit će u službenoj posjeti Hrvatskoj, objavila je u četvrtak Elizejska palača.

Bit će to prvi službeni posjet nekog francuskog predsjednika Hrvatskoj od stjecanja nezavisnosti zemlje 1991. godine, objavio je HRT.

Taj posjet, navodi AFP, bit će prilika za potpisivanje strateškog partnerstva i sporazuma između dviju vlada kojim će se finalizirati prodaja francuskih borbenih zrakoplova Hrvatskoj.

Podsjetimo, Hrvatska je u svibnju najavila kupovinu 12 borbenih zrakoplova Rafale kako bi modernizirala svoje oružane snage. Kako je objavila AFP, Hrvatska se odlučila na najveću nabavku naoružanja od rata za neovisnost.

Premijer Andrej Plenković u rujnu je rekao da “nabava borbenih zrakoplova Rafale strateški mijenja položaj Hrvatske u vojnom, obrambenom smislu, u smislu snage prema međunarodnim partnerima, sigurnosnim savezima i koalicijama”.



Inače, Hrvatska je, uz Mađarsku, jedna od dvije članice Europske unije koju Macron još nije posjetio od početka svog predsjedničkog mandata.

Francuski predsjednik nakon Zagreba odlazi u Rim u posjet Italiji i papi Franji. Kako se očekuje s talijanskim vlastima će potpisati sporazum za promicanje usklađivanja francuskih i talijanskih stajališta i koordinaciju dviju zemalja na području europske i vanjske politike, gospodarstva, sigurnosti i obrane, migracija, obrazovanja te prekogranične suradnje.

Ta mini europska turneja omogućit će šefu francuske države da “pripremi francusko šestomjesečno predsjedanje Vijećem EU-a” koje započinje 1. siječnja, objavila je Elizejska palača.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI