MACRON PROŠETAO GORNJIM GRADOM: Razgovarao je s majkom heroja ubijenog na Ovčari

Foto: Privatna arhiva/Screenshot

Nakon što pogledali prelet francuskih borbenih aviona Rafale, francuski predsjednik Emanuel Macron i hrvatski premijer Andrej Plenković uputili su se u kraće razgledavanje Gornjeg grada.

Macron i Plenković stali su pored Lyliane Fournier, majke Jean-Michela Nicoliera, Francuza koji je kao hrvatski branitelj ubijen na Ovčari. S njom su se zadržali u razgovoru od nekoliko minuta.

Jean-Michel Nicolier jedan je od stranih branitelja iz Domovinskog rata. U hrvatsku je došao 1991. godine kao 25-godišnjak, potpuno sam. Ubrzo se pridružio HOS-u te sudjelovao u obrani Vukovara.


Nakon zarobljavanja u vukovarskoj bolnici odveden je na Ovčaru i ubijen.

Prije odlaska rekao je majci: “Želim pomoći tim ljudima, oni me trebaju. Ja moram ići, ali vratit ću se. Ti znaš da sam ja divlja trava koja nikada ne nestaje.”U podrumu vukovarske bolnice, nekoliko sati prije smrti, u kratkome intervjuu francuskim reporterima je rekao:

“Izgubio sam previše prijatelja, vidio sam previše ljudi kako plaču, previše patnji. Više su mi puta predložili da izađem iz Vukovara i vratim se u Francusku, ali ja sam ostao. Izgubili smo. Znao sam da će biti teško, ali nisam mislio da će biti tako strašno, osobito za civile. Ja sam kao dragovoljac došao u Vukovar. To je moj izbor, i u dobru i u zlu. Zašto kao dragovoljac? Jer mislim da im treba pomoći. Zbog toga sam izabrao njihovu stranu. Što za vas zapravo simbolizira Vukovar? Klaonicu. Klaonicu. Klaonicu.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI