MACANOVA BIOGRAFIJA VRVI PIKANTERIJAMA: Zašto ga Tuđman nije volio?

Zarko Basic/PIXSELL

Nakon što se tijekom emisije Otvoreno Krešimir Macan obračunao sa saborskom zastupnicom Domovinskog pokreta Karolinom Vidović Krišto, svoje je teze o njoj nastavio iznositi i po društvenim mrežama, odbijajući joj se ispričati za to što je ovu poznatu novinarku uz ostalo nazvao spodobom. Isprike doduše za Macana ionako nisu uobičajene pa se tako javnosti nije ispričao niti onda kada je u medije dospio tijekom dočeka srebrenih hrvatskih nogometnih reprezentetivaca.

Tada se kao savjetnik predsjednika Vlade premijera Plenkovića obrušio na Marka Perkovića Thompsona s kojim su nogometaši slavili svoj uspjeh tvrdeći da doček miriše na meki državni udar koji nije uspio. Nakon tih istupa, premijer Plenković bio je primoran smijeniti Macana.

Podsjetimo, premijer je za Macanove usluge svakog mjeseca izdvajao 9 tisuća kuna neto, iako javnost zapravo nije imala prilike razaznati što je on to točno unaprijedio u premijerovoj komunikaciji. Macan je, usput rečeno, izuzetno intrigantan tip, barem ako je suditi po njegovoj biografiji.

Od svih naših političara najviše ga fascinira bivši premijer Ivo Sanader, a za srpskog predsjednika Vučića tvrdi da je najbolji PR u regiji.

Macan je vlasnik marketinške agencije Manjgura osnovane 1997.godine, a on sam u ovome je poslu još od devedesetih. U to vrijeme surađivao je i s pokojnim predsjednikom Tuđmanom te radio u Ministarstvu informiranja. Prvi zadatak tada je, prema njegovim riječima, bila objava pada Vukovara. Kada je objavio da je Vukovar pao, prema riječima samoga Macana, pokojni predsjednik nazvao ga je ‘idiotom’.



Macan je jednom prilikom kazao: “Tog dana je bila panika, nismo mogli držati informaciju dulje od popodneva, a cijelo popodne održavala se izvanredna sjednica Vlade zbog toga, pitanje je koliko bi oni još čekali s objavom. Način na koji sam ja to formulirao Reutersu bio je da Vukovar vojno ne možemo više braniti. RTV Slovenija prenio je vijest s opremom: ‘Vukovar je pao, potvrdio Macan. Tuđman je nakon toga pozvao Vesnu Škare Ožbolt i pitao koji je to idiot objavio’.

Ovaj PR stručnjak zanat je brusio kao glasnogovornik na javnoj televiziji. Nedugo potom spoznaje kako je politika oaza za širenje biznisa pa tako postaje savjetnik za medije bivšem premijeru Račanu. Radio je i kampanju za predsjedničke izbore Ivi Josipoviću, a godinama je surađivao i s IDS-om, odnosno njihovim čelnikom Borisom Miletićem.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI