MA KAKVI SLOVENCI I GRANIČNA KONTROLA: Maloljetnu Omišanku nisu pustili u zrakoplov jer je operirala nos pa nju i majku skoro i uhitili!

Borna Filic/PIXSELL

Majka i kći doživjele su niz neugodnosti u novoj zagrebačkoj zračnoj luci te su na kraju kući u Omiš otputovale rent-a-carom, iako su imale povratne zrakoplovne karte

Anita Krešo (44) i njezina maloljetna kći Karla (17) iz Omiša zrakoplovom Croatia Airlinesa (CA) odletjele su iz Splita za Zagreb, ali su se isti dan u kasnim noćnim satima iz Zagreba u Split vratile rent-a-carom, (iako su imale uredne povratne karte za let iz Zagreba) jer ih službenica koja radi na šalteru CA u novoj aerodromskoj zgradi u Zagrebu nije htjela pustiti u zrakoplov. Zabranila im je let za Split jer je 17-godišnja Karla u Zagrebu napravila manji operativni zahvat u lokalnoj anesteziji, te navodno nije poštovala proceduru o bolesnim osobama, piše Slobodna Dalmacija.

– Imale smo dvije povratne karte za 10. travnja. Termin odlaska iz Splita bio je u 6.15, a povratak isti dan iz Zagreba u 22.05. Kći je imala dogovoreni zahvat u privatnoj klinici u Zagrebu, u kojoj smo se, uz pristanak liječnika iz te klinike, dogovorili da povratak može biti isti dan u večernjim satima.

Napominjem da sam osobno na ovaj način više puta odlazila na operacijski zahvat u Zagreb i vraćala se isti ili sljedeći dan od zahvata.

Sličan operacijski zahvat u lokalnoj anesteziji, kakav je sada imala moja kći, ja sam imala u veljači ove godine. Problemi su nastali na novom zagrebačkom aerodromu, kada smo oko 21 sat išle napraviti check in. Uredno smo se prijavile na šalteru za chek in i preuzele svoje karte. Nakon toga smo se, zbog vidljivog zahvata na nosu, sa službenicom šaltera išle prijaviti na drugi šalter – kazuje Anita Krešo.

Kirurg poslao potvrduI tada počinje drama za majku i kći.

– Druga službenica CA nas je pitala kad je zahvat obavljen, gdje sam potvrdila da je bio taj dan u lokalnoj anesteziji u ranim jutarnjim satima (završen zahvat oko 9.30, dakle više od 12 sati prije polijetanja zrakoplova za Split). Očekivala sam da će mi, kao i do svih dotadašnjih letova, dati formular koji ću potpisati da letimo na vlastitu odgovornost.

No, uslijedilo je pitanje gdje nam je potvrda od liječnika koji dozvoljava let. Rekla sam da potvrdu nemamo jer je nitko do sada nije tražio. Službenica je odgovorila da nam bez potvrde liječnika ne može odobriti let. Ja sam na to brže-bolje nazvala liječnika koji je obavio operativni zahvat, iako je već bilo 21.20, i on mi je rekao da će odmah poslati potvrdu kojom dozvoljava let na njihov mail na aerodromu. Do tada sam bila smirena jer nisam očekivala da će biti nekih neugodnosti – priča Anita.

Nakon 10-ak minuta Anita Krešo odlazi provjeriti jesu li dobili mail.

– Tada je uslijedio novi šok. Odgovorili su mi da su mail dobili, ali da tu potvrdu našeg liječnika ne mogu prihvatiti jer njihova liječnička služba više ne radi i da ne možemo poletjeti za Split. Postajem “bijesna” i počinje prepucavanje.

Dotična službenica bila je s nekim u telefonskom kontaktu, i na svako moje objašnjenje da smo uvijek putovali na ovaj način i da bismo samo potpisali suglasnost da putujemo na vlastitu odgovornost, dotična je odgovarala da mi kršimo proceduralni postupak i da nije dozvoljen let 24 sata nakon operacijskog zahvata i da smo postupak o operativnom zahvatu dužni prijaviti tri dana ranije. Tada mi je dala formular koji smo kao trebali ispuniti, i to na engleskom jeziku, bez prijevoda?! – priča Anita.

Nema snimanja

U međuvremenu, dok je trajalo “natezanje”, najavljeno je kašnjenje polijetanja zrakoplova od 20 minuta, što Aniti Krešo i njezinoj kćerki ulijeva nadu da će ipak ući u taj zrakoplov.

– Ponudila sam im da ostavim i polog u iznosu od 700 eura ako dođe do nekog problema našom krivnjom. Ali službenica i to odbija i kaže da to nije moguće. Moja maloljetna kći se i rasplakala, a napominjem i da u novoj aerodromskoj zgradi u Zagrebu u blizini šaltera nemate nijednu sjedalicu, što znači da je onako umorna i sa zavojem na licu cijelo to vrijeme stajala na nogama. Ja sam dotičnu službenicu u jednom trenutku upitala je li svjesna da cijeli naš razgovor snimam, iako se toga nisam ni sjetila – kazuje Anita.

Poslije “prijetnje” snimanjem u cijelu priču se uključuje i policajka.

– Pojavila se iza mojih leđa i rekla da je snimanje zakonom kažnjivo i da ako tako nastavim da ću biti privedena jer remetim javni red i mir!? Ja sam na to odgovorila da smo mi na javnom mjestu i zašto ne kazni dotičnu za krađu, jer ja sam karte platila, a ne dozvoljavaju mi let. Policajka je rekla da ona ne ulazi u princip rada CA, ali mi je istaknula da me može privesti ako nastavim prepirku sa službenicom – priča Anita.

Kaže da se već bila pomirila s činjenicom da tu večer neće letjeti pa je otišla upitati kako rezervirati kartu za sutradan i kako dobiti povrat za kupljene karte.

Vratile se rent-a-carom

– No, službenica nam je kazala da povrat sredstava ne možemo dobiti i da se moramo obratiti prodajnom mjestu preko kojeg smo kupile karte, jer smo kartu kupile preko web stranice CA. Još nam napominje da nam ona ne može garantirati da ćemo i sutra poletjeti jer mogu primijeniti pravilo zabrane leta od 48 sata nakon zahvata – priča Anita.

Nakon tog novog, za Anitu šokantnog odgovora, nesuđena putnica ostaje “skamenjena”.

– Tada su mi živci u potpunosti popustili, ostala sam zapanjena nehumanošću osobe koja radi na takvom mjestu. Umorne i neispavane u 21.50 ostale smo na cesti. Nisam mogla iskušavati sreću da prenoćimo i da se ujutro pokušamo vratiti zrakoplovom te sam provjerila autobusni kolodvor i vidjela da autobus za Split kreće pola sata iza ponoći, a u Split dolazi u 05.50.

To je značilo 2,5 sati čekanja na polazak, vožnja od 5,5 sati samo do Splita, trošak 200 kuna za taksi od zagrebačkog aerodroma do kolodvora, trošak dvije autobusne karte od 190 kuna.

Dolaskom u Split, ponovno bih se trebala vratiti na aerodrom u Kaštela, jer mi je tamo automobil ostao na njihovom parkingu te bi se tek odatle morale uputiti kući u Omiš.

Kći mi je plakala, a srećom da sam imala pun novčanik pa sam uzela rent-a-car i uputila se kući u Omiš. Tamo sam stigla nakon četiri sata neprekidne vožnje.

U utorak 11. travnja morala sam i vozilo rent-a-cara vratiti u zračnu luku u Kaštela te sam ujedno morala i platiti parking kartu u zračnoj luci za moje auto, i to za dva dana, umjesto planiranih 18 sati – govori Anita, piše Slobodna Dalmacija.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI