Lovrinović oko Agrokora: ‘Mislim da će ponovno zaljuljati Vlada’

Photo: Filip Kos/PIXSELL

'Nije ključno čije je vlasništvo, nego kome ste dali da upravlja', nadometnuo je Lovrinović

Zastupnik Ivan Lovrinović gostovao je na N1 televiziji gdje je komentirao za javnost trenutačne događaje u Uljaniku i Sisačkoj rafineriji, te što očekuje od Agrokora i koja je uloga države u svemu tome.

To je svakako dobra vijest, da smiri situaciju. Ali vidite gdje su prethodne strukture dovele Hrvatsku, da moramo moljakati za ovakve stvari. Kao ozbiljan ekonomist želim reći da jamstvo neće puno značiti ako proces restrukturiranja ne bude dobro napravljen”, komentirao je odluku Europske komisije koja je odobrila davanje jamstva Vladi.

Osvrnuo se i na probleme koji su dovele do navedene situacije s poznatim brodogradilištem.

Imamo problem s tim, to je kronična bolest, a tome se najmanje posvećuje pažnja u ekonomskoj politici ove Vlade. Nemojmo zaboraviti da izgradnja tankera spada među najsloženije poslove. Dovesti se u situaciju da brodogradnja nestane, ja sam šokiran. Mi prave stvari nismo znali, ne znamo, radilo se šlampavo, take it or leave it. To su direktive i pokazalo se da strukture koje su pregovarale nisu vodile interes o našem gospodarstvu, carovalo je sluganstvo i neke su stvari došle na naplatu.”

Lovrinović je komentirao i napomenu Komisije kako je to posljednji put.



Mi brod znamo sastaviti, imamo inženjere. Da budem jasniji, restrukturiranje znači da bolesno treba reanimirati, a dio koji ne ide napustiti”, izjavio je i nadodao kako treba repozicionirati, od financija, menadžmenta, pravnog sektora. “Uljanik ne može ovako funkcionirati, ali mi smo i prije EU milijarde dotirali brodogradnji, ali se nije kontroliralo kako se restrukturiranje provodi, samo da radnici ne dižu bunu.”

Poznati političar odgovorio je i na pitanje može li brodogradilište biti privatno.

Zašto ne? Ovo nije samo u Hrvatskoj, svugdje države potpomažu. Neka uđu partneri, to nije zabranjeno”. predložio je.

Treba ozdraviti situaciju, da funkcionira. Naša brodogradilišta ne mogu konkurirati kineskim brodogradilištima, ali možemo malim serijama. Tu se moramo profilirati. Moramo je spasiti, ali na pametan način jer na sebe vuče puno malih i srednjih poduzeća. Ali vidimo da se brodogradnja želi uništiti.”

Sisačka rafinerija

Moramo se prisjetiti strateškog partnera koji ima manjinski udio i ima upravljačka prava. U Sisku kažu da će pretvoriti u logistički centar, što znači obično skladište,” izjavio je za N1 i dodao kako oni žele kroz projekt izbjeći sanaciju zagađenog zemljišta.

Priupitao je javnosti: “Jeste li čuli reakciju Vlade?” te je nadometnuo kako kažu da neće to dopustiti, a dopustili su.

Naprosto se radilo protiv interesa domaćeg gospodarstva.”

Nije ključno čije je vlasništvo, nego kome ste dali da upravlja. Uvijek su imenovani beskičmenjaci koji su nekompetentni i svojevrsne lutke. Hrvatski političar smatra da je važan jedino ako ga netko treba, to je politika koja nas je dovela ovdje,” komentirao je Lovrinović.

Osvrnuo se i na koliko država može sudjelovati.

Nema recepta, države treba biti koliko treba, nekada jako malo, jedva vidljivo, a nekada puno. SAD je spasio General Motors, EAG osiguravateljsku kuću … Ne možete ekonomiju gledati kao strogo odvojeno. Agrokor je bio strogo privatni pa…”

Agrokor

Poznati zastupnik izjavio je kako se protivi političkim menadžerima.

Mi nemamo državnog kapitalizma. Nama su uzeli državu, nemamo državu građana, moramo je vratiti iz ruku interesnih skupina. Privatni koncern je stvorio više obaveza, ali nije crno-bijelo. Žestoko se protivim političkim menadžerima, zalažem se da se javnim sektorom upravlja pažnjom dobrog gospodara”.

Ovdje isto situacija nije crno bijela. Uvijek se preferiraju bankarske institucije i američki fond, banke koje su odobravale kredite, a ostalima što ostane.”, istaknuo je nastalu situaciju s najvećim koncernom u Hrvatskoj.

Ovom prilikom želim reći da prehrambeni lanci nisu uplatili porez na dobit u Hrvatskoj, a mali jesu. Kako nakon toga voditi konkurentsku bitku s njima?2, zapitao se te nadodao kako je Franck je sudjelovao u nepokrivenim mjenicama i kako nitko o tome ne priča.

Sada svi cvile o mjenicama bez pokrića, izložili su se riziku”, oštar je bio Lovrinović.

Mislim da će se ponovno zaljuljati Vlada. Agrokor, imamo jednu jasnu situaciju – jedna vuče na zapad, jedna na istok, a nijedna na našu stranu. Vidim da se oko restrukturiranja nije ništa napravilo. Ne zna se još tko je pisao zakon. Ugasilo se Povjerenstvo. Jedna skupina određuje kako će tko proći u ovoj cijeloj priči”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI