LOKALNI ŠERIFI GENERATORI SU AFERA! Zagreb i Split zaista nisu jedini: Postoje samo dva moguća rješenja

Zeljko Lukunic/PIXSELL

Smjena vlasti u dva najveća hrvatska grada – Zagrebu i Splitu, rezultirala je uhićenjima niza gradskih djelatnika i raznih poduzetnika, kojima je dodirna točka korupcija. Uhićenja su to koja su u javnom prostoru povezana sa početkom čistke kriminala u lokalnim jedinicama, posebice onima u kojima godinama na vlasti sjede jedno te isti tipovi, ta je pojava u Hrvatskoj učestala, i znatno raširenija na lokalnoj, negoli na nacionalnoj razini.

Javna je tajna da u Hrvatskoj od politike živi više od 35 tisuća ljudi, mnogo je onih čiji su članovi obitelji zaposleni u javnom sektoru, a podjednak je broj poduzetnika koji surađuju s lokalnim šerifima, koji pogoduju njima i njihovim tvrtkama.

Kako to izgleda vidljivo je iz zagrebačkih i splitskih primjera koji su pokazali na koji način funkcioniraju gradske administracije u sprezi s poduzetnicima, sve se to odvija daleko od očiju javnosti bez ikakvih kriterija i bez ikakvih provjera.

Raširena korupcijska mreža teško da se zadržala samo na Zagrebu i Splitu, pitanje je postoji li u našoj zemlji ijedna sredina u kojoj se barem djelomice ne posluje ispod stola, no za sve to dobrim smo dijelom i sami krivi, jer ne treba zaboraviti da je primjerice sami Bandić izbore dobivao s jednom nogom u Remetincu. Godinama birači svjesno žmire na koruptivne afere svojih lokalnih vođa, u međuvremenu se te afere proglase javnim tajnama, i priča se razvija u smjeru pogodovanja, podmićivanja, kriminala, zlouporabe položaja i vlasti, lokalnim političarima takve upravljačke metode još su lakše, jer za razliku od nacionalnih političara male općine i mladi gradovi nisu u fokusu pažnje javnosti, pa su im stoga ruke odriješene.

Tek se odnedavno stidljivo progovara o transparentnosti u poslovanju lokalnih jedinica no Zakon o lokalnoj samoupravi definitivno nije zaživio onako kako bi trebao na razini cijele zemlje. Potpuna transparentnost kao jedno od riješenja za generiranje afera nekima očito nije u interesu, pa tako i danas postoje gradovi i općine u kojima plaćeni računi nisu dostupni za građane, premda lokalni šerifi raspolažu novcem tih istih građana, pretvarajući sredine kojima upravljaju u vlastite prčije.



Nemojmo se zanositi, ono što se događa u Zagrebu i Splitu događalo se i događa se i u manjim gradovima, ali i na razini županija, nije se tako davno odvijala afera zaboravljene županice Lovrić Merzel, nakon nje uslijedio je cijeli serijal lokalnih skandala, nedavno smo svjedočili aferama bivšeg petrinjskog gradonačelnika Darinka Dubmovića, a odnedavno se progovara i o nepravilnostima u Sisku kojim upravlja Ikić Baniček koja odbija nadležnima dati dokumentaciju preko koje bi provjerili njeno poslovanje. Uz netransparentno trošenje javnog novca, jedan od oblika izvlačenja novca na lokalnoj razini jest pogodovanje određenim tvrtkama, a takvih pogodovanja ima bezbroj upravo zato nisu uzalud teorije o tome kako bi se gradonačelnički i općenito lokalni politički mandati trebali ograničiti kao što je to slučaj s predsjedničkim mandatom.

 

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI