LJUBIĆ O POLOŽAJU HRVATA U BiH: ‘Ovim pitanjem više se treba pozabaviti i međunarodna zajednica’

Foto: Arhiva

U posljednje doba sve se više govori o položaju Hrvata u BiH. Što o tome misle sami Hrvati i je li u redu da se Hrvatska miješa u političku situaciju u toj zemlji za N1 govorio je Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Komentirao je izjave predsjednika Republike Zorana Milanovića i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića te njihovo prepucavanje oko položaja Hrvata u BiH.

“Za nas je najvažnije da predsjednik države i predsjednik Vlade podržavaju ostvarenje hrvatske jednakopravnosti u BiH. Nama u BiH, s obzirom na situaciju u kojoj jesmo, najmanje treba da arbitriramo oko političkog sukoba u Hrvatskoj. Vjerujem da će i premijer i predsjednik naći načina za jedno koordinirano djelovanje kako da se realizira, u prvom redu strateški hrvatski državni i nacionalni interes, a onda i interes Hrvata u BiH. Licitira se u Hrvatskoj o tome tko je prvi počeo, ja dugo pratim političke procese u Hrvatskoj, BiH i regiji. Tih 15 godina, od 2000. do 2015. Hrvatska se potpuno nezainteresirano odnosila prema ustavnim obvezama i činjenici da je potpisnica Dayton i da je BiH strateški interes Hrvatske, čak i da nema Hrvata u njoj”, rekao je Ljubić.

Dodao je kako se “tek zadnjih godina vide pozitivne promjene”.

“Intenzivnije se Hrvatska počela baviti ovim pitanjem nakon usvajanja Nacionalne strategije u Saboru, nakon Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u BiH, čiji sam ja inicijator te nakon izbora Plenkovićeve Vlade, Kolinde Grabar-Kitarović na Pantovčak i, evo sada, Zorana Milanovića”, istaknuo je Ljubić.



Naglasio je da ono što oni žele je sinergija u Hrvatskoj u odnosu na pitanje Hrvata u BiH. Dodaje da se ovim pitanjem više treba pozabaviti i međunarodna zajednica.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI