LJETNA ROMANSA JE ZAVRŠILA? Puca idila između predsjednika i premijera: Novi val trzavica između Milanovića i Plenkovića izvjestan je ove jeseni

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Predsjednik Zoran Milanović nije se previše iznenadio glasanjem sudaca Vrhovnog suda koji su na općoj sjednici podržali kandidaturu kolege Marina Mrčele za predsjednika toga suda. Kako je Milanović izjavio, za njega je to normalno i očekivano jer nije ni mislio da će suci podržati nekoga tko dolazi izvana, nego onoga tko je njihov. Istini za volju, očekivano je na općoj sjednici Vrhovnog suda čak 29 sudaca podržalo Mrčelinu kandidaturu za predsjednika tog suda, dok su Radovana Dobronića, kandidata predsjednika Milanovića, podržala samo četiri suca, dok dvojica nisu podržala ni jednoga kandidata.

“Sada se samo postavlja pitanje hoće li policajci birati svojeg načelnika, vojnici načelnika Glavnog stožera, državni odvjetnici glavnog državnog odvjetnika, nogometaši trenera, djeca učitelja“, prokomentirao je Milanović, naglasivši kako prema Ustavu kandidata za Vrhovni sud predlaže predsjednik Republike, a ne bira ga Vrhovni sud između više kandidata.

Znatno kritičniji od predsjednika Milanovića bio je u svojim javnim istupima bivši predsjednik Vrhovnog suda Krunislav Olujić koji je upozorio da za ovo glasanje mora biti dano obrazloženje: “Prema slovu hrvatskog Ustava, mora biti dano mišljenje koje nije mehanički zbroj glasova koje je neki kandidat dobio na sjednici. Svi očekujemo to obrazloženje da vidimo kojim se motivima opća sjednica vodila kada je takvu drastičnu prednost dala Mrčeli”, upozorio je Olujić koji je izrazio strahovanje da ni ovaj put nije glasala struka koja, prema njegovim riječima, odavno ne stanuje na Vrhovnom sudu. “Još od sredine 90-ih, jer kriteriji izbora nisu kriteriji vjerodostojnosti, nego stranačke pripadnosti i podaničkog mentaliteta“, rekao je bivši šef Vrhovnog suda koji smatra da Mrčela ne nudi nikakve promjene, dok je, s druge strane, Dobronića okarakterizirao kao osobu koja bi doista bila jamstvo promjena.

 

Akcija spašavanja suca Mrčele

Izgleda, međutim, da iza Mrčele stoji i premijer Plenković, koji je prema tvrdnjama upućenih još od prvih polemika o izboru predsjednika Vrhovnog suda bio uvjeren da je Mrčela idealan kandidat za nasljednika Đure Sesse. No, iz Milanovićevog tima poručuju kako predsjednik neće odustati od kandidature suca sa zagrebačkog Trgovačkog suda. Upitno je, međutim, ima li Dobronić kao kandidat potporu HDZ-a, a u vezi s tim i u vladajućoj stranci, ali i među izvorima bliskima Plenkoviću vlada ozbiljna podjela. Naime, Plenković nedvojbeno smatra da je Mrčela najkompetentniji kandidat za poziciju predsjednika Vrhovnog suda, a u skladu s time, u HDZ-u svjedoče kako je u tijeku akcija spašavanja suca Mrčele i njegove pozicije koju mu je Plenković navodno zajamčio, jer da nije, Mrčela se navodno ne bi ni kandidirao.



Vrlo vjerojatno HDZ neće dati potporu Milanovićevu kandidatu u Saboru, baš kao ni prošli put kada je Milanović kao svoju kandidatkinju predstavio profesoricu Đurđević, međutim, s Dobronićem je situacija nešto složenija. Iako je Plenković spreman u parlamentu kao argument protiv Dobronića koristiti stav s opće sjednice Vrhovnog suda, a onda i stav sa sjednice saborskog odbora, u javnosti je Dobronić već pobrao simpatije, a uz to, potporu mu daju čak i konzervativni zastupnici predvođeni Mostom koji je podržao predsjednika Milanovića, ali i Dobronićevu borbu s bankarskim sustavom. Sam je Plenković nedavno prilično diskretno dao naslutiti da on Dobronićevu kandidaturu ne dočekuje euforično kao ostatak parlamenta pa je ustvrdio kako, kad je riječ o izboru predsjednika Vrhovnog suda, treba čuti stav s opće sjednice, što znači da bi se izbor i ovaj put mogao rastegnuti.

 

Opstojnost koalicije

I u premijerovu i u Milanovićevu timu već su počeli sumnjati u njihov mogući kompromis, upravo suprotno – u oba tima strahuju od novog vala sukoba među vladajućim dvojcem, a strahuju i od toga da bi ti njihovi sukobi mogli rezultirati još jednim javnim pozivom te otegnuti izbor predsjednika najvažnijeg suda u zemlji. Da novi val trzavica nije nemoguć, jasno je i iz toga što se Milanović i Plenković još nisu službeno susreli kako bi razgovarali o toj važnoj temi, iako su na tom susretu inzistirali najbliži Milanovićevi, pa i Plenkovićevi suradnici. U Milanovićevu su uredu uvjereni kako će njegova kandidata podržati kompletna oporba, a da bi Plenković mogao imati problema, jasno je iz izjava bivšeg varaždinskog župana Radimira Čačića koji je jasno dao do znanja da Mrčela njegovu potporu neće imati.

Budući da je oporba ujedinjena kad je riječ o Dobroniću, u Milanovićevu timu očekuju pobunu Plenkovićevih koalicijskih partnera jer smatraju da ni oni ne bi trebali imati ništa protiv predsjednikova kandidata. Svjestan je toga i Plenković koji je nedavno po hitnom postupku koalicijske partnere pozvao na razgovor kako bi vidio kako oni dišu u pogledu izbora predsjednika Vrhovnog suda. Najvažniji koalicijski partner SDSS jasno mu je rekao kako oni protiv Dobronićeve kandidature nemaju ništa, protivit će se navodno tek još jednom mogućem pozivu za izbor predsjednika suda. Time je Plenkoviću zapravo dosta jasno rečeno kako će Pupovac dati potporu Milanovićevu kandidatu. U HSLS-ovim redovima na tu temu nisu vijećali, no navodno ni oni nemaju što zamjeriti Dobroniću pa je time Plenkovićeva misija spašavanja suca Mrčele dovedena u pitanje. Ovo bi mogla biti jedna od rijetkih situacija u kojoj će ga Milanović uspjeti nadigrati, no ovo je izgleda i jedna od situacija koje dovode u pitanje opstojnost vladajuće koalicije koja odbija svirati po Plenkovićevim napucima.

Novi žetončići

Zna Plenković vrlo dobro da na nove žetončiće ne može računati jer se zbog njega nitko neće kompromitirati kada je posrijedi ovako važna tema, no baš zato što zna u kakvoj je situaciji, odnedavno vrlo ozbiljno promišlja i o novim žetončićima i o osvježavanju vladajuće većine, pri čemu priliku vidi u rasulu koje nedvojbeno još traje u SDP-ovim i redovima Domovinskog pokreta. S druge strane, u Milanovićevu timu Plenkovićevu misiju nazivaju nekorektnom te napominju da mu takvo nametanje neće poći za rukom. Dobronića među predsjednikovim suradnicima smatraju idealnim kandidatom baš zato što ga nije podržala sudačka klika s Vrhovnog suda.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI