LITRE UPOZORAVA NA CENZURU: Moramo se osloboditi mentalnog sklopa socijalizma, konferenciju o euru nitko nije popratio!

Foto: Hrvatski suverenisti

Saborski zastupnik Hrvatskih suverenista, Marko Milanović Litre kritizirao je manjak ekonomskih, političkih i medijskih sloboda u Hrvatskoj te ustvrdio da je prisutna cenzura.

Naime, nakon što je organizirao konferenciju o prednostima i nedostacima uvođenja eura “Europodručje: prilika ili rizik?” na koj je sudjelovao niz domaćih i međunarodnih, ekonomskih i pravnih stručnjaka, događaj nije popratio nitko od pozvanih medija.

Na konferenciji se nije pojavio čak ni nitko sa nacionalne novinskom agencije HINA-e, kao ni nacionalne televizije iz koje su prethodno potvrdili dolazak. Dolazak su potvrdili i još jedni predstavnici medija, koji se nisu pojavili.

Zbog ovakvog ishoda Litre upozorava na cenzuru i manjak slobode medija, a smatra i kako velik problem leži u prevladavajućem socijalističkom mentalitetu.

“Manjak ekonomskih sloboda usko je povezan uz manjak političkih, medijskih i tržišnih sloboda”, rekao je te dodao kako će “Hrvatska postati slobodno društvo sa slobodnim građanima, slobodnim medijima i slobodnim tržištem tek onda kada se oslobodi mentalnog sklopa socijalizma koji nas je sve ove godine uspio zadržati zakucane na začelju Europske unije”.



Svoju kritiku uputio je u Facebook objavi koju prenosimo u cijelosti:

“Prošlu subotu ispred udruge Nova perspektiva organizirao sam konferenciju u suradnji sa zakladom New Direction pod nazivom “Europodručje: prilika ili rizik?”.

Na konferenciji su sudjelovali ekonomski i pravni stručnjaci koji su svojim izlaganjima i argumentacijom ukazali na sve prednosti, ali i mane uvođenja eura.

Profesorica ZŠEM-a Vedrana Pribičević, Izvršni direktor Latvijskog udruženja ekonomista Elmars Kehris, predsjednik konzervativne zaklade New Direction i europarlamentarac Tomasz Poręba, profesor na ZŠEM-u i neovisni ekonomski analitičar Neven Vidaković, profesor ekonomije Sveučilišta u Hamburgu Bernd Lucke, glavni urednik portala BrusselsReport.eu – Pieter Cleppe, ekonomski analitičar Andrej Grubišić, strateški savjetnik međunarodnih ulagača i financijskih institucija te bivši član MMF-a Domenico Lombardi, saborska zastupnica i doktorica ekonomije Vesna Vučemilović, Viši politički savjetnik New Directiona Robert Tyler, ustavni stručnjak i  profesor na Katedri ustavnih i političkih znanosti Pravnog fakulteta u Osijeku Mato Palić, predsjednica poljskog Instituta Promyka Weronika Dumin te izvršni direktor zaklade New Direction – Witold de Chevilly su panelisti koji su otvorili niz argumenata za i protiv uvođenja eura u Hrvatsku.

Svi hrvatski mediji su bili pravovremeno obaviješteni. Štoviše, dobili smo potvrde od Jutarnjeg lista i HRT-a da će njihov novinar tj. TV ekipa biti prisutni na konferenciji. Nitko od njih se nije pojavio.

Sljedeći dan, u nedjelju, pripremili smo sažetak panelskih rasprava koje smo poslali kao priopćenje svim hrvatskim medijima koje je gotovo u potpunosti ignorirano. Zanimljivo je da su mediji, zajedno s nacionalnom novinskom agencijom HINA-om, u potpunosti zanemarili jedinu stručno organiziranu konferenciju na temu eura koja je otvorila niz argumentiranih kritika, ali i prednosti oko postupka uvođenja eura u Hrvatskoj.

Istog dana pročitao sam intervju glavnog tajnika Europske federacije novinara (EFJ) Ricarda Gutiérreza koji se referirao na izvještaje o stanju medijskih sloboda u Hrvatskoj napravljenog za Europsku komisiju i o “uređivačkoj neovisnosti koja je najgora u Europi”. Cenzura koju smo doživjeli jasna je indikacija da je u Hrvatskoj stanje medijskih sloboda još uvijek na vrlo niskim razinama.

Manjak ekonomskih sloboda usko je povezan uz manjak političkih, medijskih i tržišnih sloboda. Hrvatska će postati slobodno društvo sa slobodnim građanima, slobodnim medijima i slobodnim tržištem tek onda kada se oslobodi mentalnog sklopa socijalizma koji nas je sve ove godine uspio zadržati zakucane na začelju Europske unije.

Cenzurom konferencije nije se cenzuriralo samo moje djelovanje, djelovanje Nove perspektive i New Directiona već niza stručnjaka koji su sudjelovali na raspravama tijekom panela. Nadalje, Hrvatska javnost zakinuta je kritičnog razmišljanja i kvalitetne javne rasprave oko uvođenja eura u Hrvatskoj.

U politiku sam se uključio jer želim živjeti u Hrvatskoj koja je slobodna, suverena i neovisna. Želim živjeti u Hrvatskoj u kojoj hrvatski narod odlučuje o sudbini svoje domovine i svojih života. Ne planiram odustati od svog političkog djelovanja ma koliko se netko trudio cenzurirati ga.

Na kraju želio bih se zahvaliti svim novinarima koji su se trudili razbiti uredničko/državnu cenzuru i poručiti im da ustraju u svojoj borbi za većom neovisnošću hrvatskih medija”, stoji u objavi.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI