LINIĆ KOMENTIRAO MARIĆEVU OSTAVKU: ‘Razlog su vjerojatno njegove godine jer je još dovoljno mlad, a ima mnogo iskustva u javnom sektoru na vrlo teškim poslovima’

Screenshot/N1

Odlazak ministra financija Zdravka Marića za N1 komentirao je također bivši ministar financija Slavko Linić. 

Smatra da su razlog za Marićevu ostavku vjerojatno njegove godine.

“Još uvijek je mlad, a ima šest godina iskustva u javnom sektoru na vrlo teškim poslovima. Čovjek se polako zasiti jer je teško biti na javnoj funkciji neprekidno pod paskom cijele nacije. Želi se dokazati negdje drugdje”, rekao je Linić.

Dodao je da je Marić vjerojatno smatra da mirno može otići negdje drugdje jer je iza njega jedna uspješna faza posla koja uključuje određene porezne reforme koje su provedene, stabilizaciranje državnog minusa, proračunskih rashoda, te na koncu i skori ulazak u eurozonu.

Osvrnuo se na njegovu ministarsku karijeru te naglasio kako je “Marić bio odličan ministar”.“Iako ministar mora biti strog u poštivanju u poreznih pravila, on je s nizom reformi pomagao građanima u održavanju standarda”, istaknuo je Linić.

Ne slaže se da se ono što se zamjera Zdravku Mariću može nazvati aferama.

“To je normalan život svakog od nas. Ta druženja su iz našeg ranijeg djetinjstva. Uvijek ste s poslovnim ljudima. Ne vidim u tom dijelu problem. Problem je ako ne želite polagati svaki put gdje ste bili, koliko ste platili… Svi se želimo toga osloboditi. To je ono zbog čega javna funkcija ima teret”, rekao je.

Smatra da tu pravosuđe neće imati posla.

Ne slaže se niti da Marić odlazi jer slijedi nekakva velika propast pročuna u Hrvatskoj.

“Nikad neće proračun propasti, uvijek se može smanjiti. S ozbiljnim ljudima će uvijek opstati. Ostaje pitanje koliko će se moći pomoći gospodarstvu. Za mene to nije bezizlazna situacija. Sigurno je da će ono što se u zadnje vrijeme malo popravilo sada izgubiti. Dolazi vrijeme štednje, manje potrošnje i težeg preživljavanja za one koji imaju niska primanja”, rekao je Linić.

Govoreći o novom ministru, naglasio je kako smatra da će mu najveći izazov biti da mora paziti da se naplati novac od onih koji profitiraju u nepoštenim utakmicama kako bi se tim novcem ojačao socijalni program.

Ne misli niti da će ulazak u eurozonu utjecati na inflaciju.

“Na inflaciju su utjecali nagli skok cijene energanata, a ostaje i problem hoće li doći do nestašice energenata. Koštat će i ta promjena s fosilnih na moderna goriva. U tom dijelu inflacija itekako može utjecati i na gospodarstvo i na standard”, rekao je.

Osvrnuo se i na arbitražnu presudu te istaknuo kako “kada gledamo zahtjeve MOL-a, oni su bili deseterostruko veći nego što je presuda arbitraže”.

“Da nismo išli na arbitražu, nagodba bi bila rješenje. Bi li ona bila samo ovoliko?”, upitao je Linić koji vjeruje da sama nagodba ne bi bila samo 180 milijuna nego daleko veća.

Kao problem ističe što su se Mađarima dala prevelika prava koja se nisu trebala dati, za što napominje da je kriv Ivo Sanader.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI