LIJES S TIJELOM PREMINULE KRALJICE ODVOZE U LONDON: U Westminster Hallu ostat će do pogreba, građani mogu odati počast

Foto: Guliver

Nakon što je 24 sata lijes s tijelom preminule kraljice Elizabete II. bio u katedrali u Edinburghu, u utorak će biti prebačen u London. U katedrali su kralj Charles III. i njegova dva brata i sestra održali tiho bdjenje za preminulom majkom.

Charlesu su se u ponedjeljak sestra Anne i braća Andrew i Edward pridružili na 10-minutnom bdjenju u katedrali svetog Egidija. Pognutih glava stajali su oko lijesa, dok su građani prolazili pokraj njih kako bi odali počast kraljici.

Vojnici su u kiltovima iznosili kovčeg, a pritom se čuo tužni zvuk gajdi. Nakon desetak minuta četvero kraljičine djece u mraku je napustilo bdjenje. Okupljena ožalošćena javnost ispratila ih je pljeskom u znak podrške.

Charles je kraljičinom smrću automatski postao kralj Ujedinjenog Kraljevstva i 14 drugih zemalja među kojima su Australija, Kanada, Jamajka i Novi Zeland, te će prije sprovoda obići četiri dijela Ujedinjenog Kraljevstva. Sjevernu Irsku posjetit će u utorak.

U Belfastu će se sastati s političarima i vjerskim vođama, te će prije povratka u London prisustvovati misi u katedrali svete Ane.



Kraljičin lijes u utorak navečer prebacit će se u London i nakon toga odvesti u Buckinghamsku palaču.

U srijedu će u sklopu velike vojne povorke biti prenijet u Westminster Hall, zgradu britanskog parlamenta, gdje će ostati do pogreba 19. rujna.

Pripadnici javnosti lijes će do jutra na dan sprovoda moći obići 24 sata dnevno.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI