Lijekovi protiv HIV-a ne djeluju kod teškog oblika Covida-19

Foto: Pixabay

Tableta koja sadrži dva lijeka protiv HIV-a, koja je spominjana kao mogući lijek za novi koronavirus, nije učinkovita, prema studiji objavljenoj u srijedu u časopisu New England Journal of Medicine.

Ispitivanje provedeno nad kineskim bolesnicima s teškim oblikom bolesti Covid-19 utvrdilo je da 99 pacijenata koji su primili lijek Kaletra proizvođača AbbVie Inc – kombinaciju lopinavira i ritonavira, nije prošlo ništa bolje od 100 bolesnika na standardnoj zdravstvenoj njezi.

Kod ljudi koji su primili taj lijek uočena su mala poboljšanja u razdoblju od 28 dana u kliničkom oporavku i mortalitetu, no razlike nisu bile statistički značajne.

Kod bolesnika na toj kombinaciji lijekova kliničko se poboljšanje pokazalo nakon prosječno 15 dana u usporedbi s prosječnim poboljšanjem nakon 16 dana kod onih na standardnoj bolničkoj terapiji, što je razlika koju su znanstvenici opisali kao “značajna no skromna”.

Rezultati su objavljeni online na internetskoj stranici časopisa New England Journal of Medicine.



Kombinacija lijekova izazvala nuspojave

Kombinacija lopinavir-ritonavir izazvala je više nuspojava pa je u 13,8 posto bolesnika to liječenje obustavljeno.

U ispitivanju nije korištena skupina bolesnika na placebu što je zlatni standard u procjeni učinkovitosti nekog liječenja.

Svi su bolesnici imali upalu pluća i liječeni su u bolnici Jin Yin-Tan u Wuhanu, gradu u kojemu je pandemija izbila.

Liječenje kombinacijom lijekova protiv HIV-a “nije bilo povezano s kliničkim poboljšanjima ili mortalitetom kod teško oboljelih od Covida-19 drukčijim od standardne njege same za sebe”, zaključio je tim predvođen dr. Bin Caoom iz Nacionalnog centra za klinička ispitivanja respiratornih bolesti.

Test je bio “herojski napor”, kazali su dr. Lindsey Baden i  dr. Eric J. Rubin, urednici časopisa New England Journal of Medicine u uvodniku lista. “Nažalost, rezultati ispitivanja razočaravajući su”.

Liječenje nije imalo “nikakav vidljiv učinak” na umnožavanje virusa, a to je kako bi ta terapija trebala djelovati, zaključili su.

Kombinacija lijekova protiv HIV-a, virusa ljudske imunodeficijencije koji izaziva bolest AIDS, koristila se u mnogih zemljama u nadi da će biti učinkovita.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI