Liječnici se vraćaju! Ministar Kujundžić: ‘Nije čovjekov život bolji samo zato što ima više novca’

Robert Anic/PIXSELL

Nakon što su se sindikati i Ministarstvo zdravstva napokon dogovorili oko povećanja plaća od 7 posto, ministar Milan Kujundžić istaknuo za N1 televiziju kako ipak nije sve u novcu.

Neće sedam ili deset posto povećanja zadržati liječnike u zemlji, nije presudna stvar, ali je znakovito da ova Vlada povećava plaće u granicama mogućeg. Mi sada u Hrvatskoj povećavamo broj liječnika i sestara, a poglavito povećavamo broj specijalizacija. Nažalost, preko noći se ne može ispraviti što se nije prije pet godina davao dovoljan broj specijalizacija. Da se to dogodilo, mi ne bismo sada imali krizna stanja po bolnicama”, istaknuo je Kujundžić.

Stoga ga posebice veseli podatak o povratku određenog broja liječnika koji je otišao sreću potražiti vani. “Otišlo je 600 liječnika, ali na sreću više od polovine se vratilo, imamo trend da se liječnici vraćaju u Hrvatsku. Znam nekoliko kolega koji se vraćaju iz Švedske, Velike Britanije, Njemačke. Vraćaju se jer shvate da “nije u šoldima sve”. Imaju veće plaće, da, ali nije život jednog čovjeka bolji samo zato što će imati više novca”, kaže ministar koji se nada da ćemo doživjeti trend koji su imale Poljska i Češka, a to je povratak liječnika.

Što se tiče samih pregovora sa sindikatima ističe kako je problem u zastupljenosti liječnika. “Dijalog je najvažnija stvar u svakome društvu. Nijednog trenutka dijalog između Ministarstva i udruga nije prekinut. Liječničke udruge upozoravaju da nisu reprezentativni. To je problem koji je nastao 2013. kada je tadašnji ministar rada Mirando Mrsić izbacio liječničke sindikate jer nisu reprezentativni. To smo krenuli ispraviti kroz Zakon o reprezentativnosti, ali zbog sukoba među sindikatima to je malo usporeno. Nigdje u svijetu se ne pregovara o pravima liječnika bez liječnika”, komentirao je Kujundžić i dodao kako, “u svakom slučaju liječnici ne mogu biti subjekt isključen iz pregovaranja. I to treba riješiti u formalno-pravnom smislu.”

Kujundžić se zauzima za model gdje bi oni koji rade najviše i zarađivali najviše. “Apsolutno sam protiv uranilovke. Nismo svi isti, ni u svijetu nemaju svi iste plaće. Možemo i ja i vi biti gastroenterolozi, ali ako vi radite više, imat ćete veću plaću od mene i to smo promijenili u zakonu, a u pripremi je i pravilnik. Oni koji znaju i rade, treba platiti osjetno više”, istaknuo je.



Ministar je komentirao i slučaj iz Šibenika u kojem je 19-godišnjak preminuo nakon operacije krajnika te kaže da je to strašno. “Danas ili sutra bi trebalo biti gotovo izvješće sudske medicine, a u srijedu će posebno povjerenstvo otići i analizirati što se dogodilo”, zaključio je Kujundžić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI