Liječnica ima istu bolest kao Plenković, njezin odgovor raskrinkava premijera

Patrik Macek/PIXSELL

Osoba koja ima talasemiju minor možda će se malo brže umarati, pucat će joj kosa i nokti, možda će joj srce brže lupati kod većih fizičkih napora, ali ništa ozbiljnije od toga

Premijer Andrej Plenković potvrdio je kako je zbog dijagnoze talasemije minor oslobođen odlaska u vojsku. Kakva je to bolest i može li biti zapreka služenju vojnog roka, za DNEVNIK.hr  pojasnila je dr. Dijana Ramić-Severinac koja i sama dugo godina živi s ovom dijagnozom.

Talasemija minor ili urođena anemija. Andreja Plenkovića, hrvatskog premijera, ova je dijagnoza spasila od služenja vojnog roka u JNA, a postavljena mu je, kako je sam pojasnio za Nacional, u srednjoj školi. Kazao je kako je anemiju naslijedio po obiteljskoj liniji te da više članova njegove uže i šire obitelji ima istu bolest.

“Simptomi se očituju u obliku intolerancije na zahtjevnije fizičke napore što je izazivalo brže zamaranje i teže podnošenje fizičkih napora što me tada limitiralo da se, primjerice, rekreativno bavim sportom”, opisao je premijer svoje bolesničko iskustvo dodavši i da je kao terapiju uzimao preparate željeza.

Dr. Dijana Ramić-Severinac
dobro je upoznata s talasemijom minor jer je u njezinoj obitelji prisutna desetljećima. Imali su je njezini roditelji, a naslijedila su je i njezina djeca.

“Riječ je o nasljednoj hematološkoj bolesti koja je česta u mediteranskom podneblju, a nastaje zbog mutacije gena koji je odgovoran za hemoglobin. Talasemija minor je najčešće asimptomatska ili su prisutni simptomi blage anemije, a uglavnom se otkriva slučajno kada u krvnoj slici nailazimo na povišene eritrocite i trombocite, a snižen hemoglobin. Kod talasemije minor vrijednosti željeza su visoke pa je u tom slučaju terapija željezom kontraindicirana”, pojašnjava dr. Ramić-Severinac.

Osoba koja ima talasemiju minor možda će se malo brže umarati, pucat će joj kosa i nokti, možda će joj srce brže lupati kod većih fizičkih napora, ali ništa ozbiljnije od toga. Na pitanje bi li osoba koja ima talasemiju minor mogla normalno služiti vojni rok, doktorica odgovara:



“Ne vidim zašto ne. Takva dijagnoza ne bi trebala utjecati na vojni rok. Kod većih fizičkih napora može se javiti tahikardija, osobe koje imaju talasemiju minor imaju nešto slabiji imunitet i podložniji su infekcijama, ali, primjerice, moj sin srednjoškolac se najnormalnije bavi sportom godinama”, pojašnjava dr. Ramić-Severinac.

Terapije za talaesmiju minor najčešće nema, a kao što je naglasila i ranije, uzimanje preparata na bazi željeza, kao što je to uzimao Plenković u mladim danima, je kontraindicirano.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI