LEGENDARNI BALAŠEVIĆ: Nepopravljivi romantik i umjetnik u duši koji je liječio slomljena srca!

Foto: Pixsell; Montaža: 7dnevno

“Prođe sve, samo život stade” stihovi su koji od danas imaju novo značenje. U 67. godini života, zauvijek nas je napustio legendarni kantautor Đorđe Balašević.

Opraštajući se od čovjeka koji je liječio mnoga slomljena srca, koji nas je učio o pravim vrijednostima u životu i koji nas je, naposljetku i učio voljeti, prisjećamo se crtica iz njegovog života i pjesama zbog kojih nam se i uvukao pod kožu.

Matematiku je izbjegavao u širokom luku, pa je nakon srednje škole upisao geografiju, iako mu je velika želja bila da postane nogometaš. Ta želja mu se nije ostvarila i iako preko malih ekrana nije slamao ženska srca, našao je način da ga zavole mnoge žene, ali i muškarci – pjesmom.

Prva pjesma

Kad je kao sedamnaestogodišnjak ležao bolestan u sobi, odjednom se pojavila muha koja nije bila ni svjesna koju je prekretnicu napravila u životu mladog Balaševića inspiriravši ga napiše i sklada prvu pjesmu – “Otkud muva”. Nakon toga se bacio na pisanje pripjeva stranih hitova za “Muzički klub”, a 1977. godine je pristupio akustičkoj grupi Žetva s kojom je u istopadu snimio tango “U razdjeljak te ljubim”, piše balasevic.info. Preko noći je pjesma stekla toliku popularnost da je prodana u 180.000 primjeraka.



Nije mu dugo trebalo da ga javnost zavoli, a svaka njegova pjesma skrivala je neku priču, što znaju svi koji su imali prilike otići na bilo koji od njegovih koncerata, koji obično potraju nekoliko sati, dok publika ima osjećaj da je prošlo za tren.

Kako je nastala jedna od najljepših balada

Pjesma “D-mol” je prema riječima Balaševića, primjerice, nastala ovako:

“Ja sam prikriveni depresivac. Jednom sam rekao – “danas sam ruski naštiman” – izraz koji se danas retko koristi, a opisuje tužno i čežnjivo raspoloženje – “danas sam u nekom molu, ali ne u g, već u tamnoplavom d-molu”. To se dešava u nekim trenucima čežnje za nekom osobom koja u tom trenutku uopšte ne mora da bude daleko. Mojoj ženi Olji rekao sam: “Ne moram da odem u Australiju pa da odande čeznem za tobom. To može da se desi i kada si ti na pijaci, a nekad se dešava dok samo spavaš.” Dakle, “D-mol” je pesma o čežnji i iako se ta reč nigde ne pominje u pesmi, na koncertima se odmah jave svi čežnjivi u publici.”, piše balasevic.in.rs.

“Zaljubiš se, jer je to tebi potrebno, a voliš nekog, jer je to potrebno nekom drugom“.

Dok su mnogi muškarci Balaševićeve pjesme posvećivali svojim boljim polovicama, on je privatno bio zaljubljen samo u Oliveru.

“Zaljubljen sam u Oliveru, bože prosti, kao da je tuđa!”.

Ljubav Balaševićeva života dolazila je, za razliku od njega, iz siromašne obitelji, a bila je istaknuta sportašica, olimpijska kandidatkinja i reprezentativka u gimnastici, piše Mondo.

Za to Balašević, naravno, nije mario jer: “Voliš jednom u životu, sad bogatu il’ sirotu, to ne pita pamet, nego srce…”

Osvojila ga je u trenu kada ga je tražila da joj pričuva ukosnice kad je išla kupati se izvodeći salto.

Kada je otišao na ljetovanje u Umag, shvatio je da mu nedostaje te ju je pozvao s recepcije hotela i zaprosio. Nije stigla ni odgovoriti, a on je sjeo u golf i vozio do Zrenjanina. Vjenčali su se 1981. godine.

Nakon infarkta 2019. godine izjavio je: “Nemojte me pitati jesam li dobro, jer neću više nikad biti dobro zato što imam 100 godina. No nadam se da ću moći nastaviti tamo gdje smo stali i da još neko vrijeme neću dobiti ulicu u Novom Sadu”, piše Gloria.

Sada nas je, nažalost napustio, ali je ostavio veliki trag i stihove koji se nikada neće zaboraviti i koji će nastavljati pričati priču o pravoj ljubavi. Nadamo se da će ipak nastaviti gdje je stao, samo ovoga puta na nekom drugom podneblju.

“Ja nisam hteo da menjam svet, deco,

Nisam virio u mikroskope,

Tragajući za virusima neotkrivenim,

Nisam listao enciklopedije, išao na prosek…

Ja sam samo hteo da je volim,

U Novom Sadu, na Dunavu.”

 

Autor: P.T. 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI