LAŽNO SE PREDSTAVILA KAO POPISIVAČ: Ukrala 10 000 kuna 84-godišnjakinji

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Policija traga za nepoznatom ženom koja je u srijedu na području Zameta u Rijeci oštetila 84-godišnjakinju za 10 000 kuna, piše N1.

Naime, počiniteljica je oštećenu dovela u zabludu i ušla u njezin stan lažno se predstavljajući kao popisivačica stanovnika. Uz to joj je ponudila uslugu masiranja i za to vrijeme, iskoristivši njezinu nepažnju i teško zdravstveno stanje, iz stana joj otuđila novac u vrijednosti oko 10 000 kuna.

Ovih dana kada se u Hrvatskoj provodi popis stanovništva neki počinitelji koriste ovu situaciju kako bi materijalno oštetili građane, posebice osobe starije životne dobi, zlouporabljujući njihovo povjerenje, zdravstveno stanje, životnu dob i sl., upozoravaju iz policije.


Objavili su i kako se zaštititi, što prenosimo u cijelosti:

“Kako bi se smanjila mogućnost počinjenja ove vrste kaznenih djela, građane pozivamo na maksimalni oprez i savjetujemo:  1. Ne otvarajte vrata i ne puštajte u svoje domove nepoznate osobe sve dok niste sigurni o kome se zaista radi i što želi.
  2. Od osoba koje se predstavljaju kao službeni popisivači stanovništva ili djelatnici različitih ustanova zatražite službene dokumente ili odgovarajuće iskaznice – sve službene osobe dužne su ih imati i dati vam ih na uvid.
  3. Ukoliko vam je osoba i dalje sumnjiva prije puštanja u svoj dom telefonom provjerite da li ju je služba koju navodno predstavlja uputila k vama.
  4. Ako je nepozvana osoba uporna u namjeri da uđe u vaš dom žurno obavijestite policiju, obitelj ili susjede, upamtite izgled osoba (boju kose i očiju, visinu, stas), karakteristike govora kao i podatke o vozilu kojim se sumnjiva osoba dovezla.
  5. Posebno budite oprezni ukoliko netko neovlašteno traži vaše osobne podatke – osobni podaci su zakonom zaštićeni i može ih prikupljati samo ovlaštena osoba uz vaš pristanak.
  6. Ukoliko posumnjate u osobe koje se predstavljaju kao popisivači, a posebice ako je počinjeno kazneno djelo, odmah obavijestite policiju na broj 192!”
Facebook Comments

Loading...
DIJELI