LAŽNE DOJAVE O BOMBAMA NA SUDOVIMA! Božinović: ‘Znamo iz koje zemlje je server s kojega su poslane’

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u ponedjeljak u Dnevnik Nove TV, nakon što su zaprimljene brojne dojave o postavljenim eksplozivnim napravama u pravosudnim objektima i trgovačkim centrima u Hrvatskoj, kako “policija zna u kojoj je zemlji server s kojega su poslane anonimne lažne dojave o bombama”.

U ponedjeljak su prijavljene 93 anonimne lažne dojave o eksplozivnim napravama diljem Hrvatske, pri čemu su njih 55 zaprimili pravosudni objekti, a 38 trgovački centri, rekao je ministar unutarnjih poslova.

Ministar Božinović je istaknuo da je hrvatska policija odmah po zaprimljenim dojavama izašla na teren sa svim svojim kapacitetima – antiterorističke službe, služba koja ispituje postojanje eksploziva, a u istraživanje slučaja uključio se i Europski protuteroristčki centar – ECTC.

Policija je ranije danas izvijestila da su iza 17 sati završene sve provjere u svih 20 policijskih uprava diljem Hrvatske te su se sve dojave pokazale lažnima.

“Ovakve stvari događaju se i u Europskoj uniji, u Europi generalno, a na našem kontinentu traje rat, ne treba ni to zapostaviti kao činjenicu”, napomenuo je ministar dodavši da policija surađuje s Europolom i FBI-jem.



Upitan jesu li na tragu lažnim dojavama, odgovorio je da u ovom trenutku “policija zna zemlju u kojoj je smješten server s kojega su došle poruke. Nije Hrvatska. Nije ni blizu”.

“Policija mora nastaviti, zbog sigurnosti naših ljudi, te će ozbiljno i fokusirano provesti sve radnje i postupke iz svoje nadležnosti”, naglasio je potpredsjednik Vlade.

Nije htio reći je li možda riječ o europskoj državi jer su to “informacije koje su sastavni dio kriminalističkog istraživanja”.

“Ono što je bitno reći, hrvatski građani nisu bili danas ugroženi”, istaknuo je ministar unutarnjih poslova.

Na pitanje je li adresa s koje su poslane poruke policiji poznata od prije, rekao je da su to “određeni serveri na koje se odmah posumnja”.

“Takve pojave javljaju se i u drugim zemljama te će se sigurno morati dodatno raditi na jačanju kapaciteta”, napomenuo je Božinović.

Na pitanje smatra li da bi dojave mogle biti dio ruske propagande, ministar je odgovorio: “U ovom trenutku ja neću ništa isključiti, a neću ni uprijeti prstom”.

Također se osvrbuo na nedavnu pošiljku ukrajinskom veleposlanstvu u RH, koja je sadržavala “životinjske oči”.

“Takve pošiljke obično dolaze u valovima koji zahvaćaju više država – uglavnom članice Europske unije. Ostvaruje se suradnja. Policija je u posjedu te pošiljke, a s obzirom na istraživanja koja se provode, tu ne mogu više reći”, zaključio je u Dnevniku Nove TV.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI