LAUC SMATRA DA VIRUS TREBA PUSTITI DA SE ŠIRI: ‘Ako se želimo zaštiti cijepljenjem morat ćemo se cijepiti svakih nekoliko mjeseci što dugoročno nije održivo’

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

“Zadnjih nekoliko mjeseci smo se jako razočarali u cjepiva jer su prvi podaci pokazivali da su izuzetno učinkovita u zaštiti kako od zaraze tako i od bolesti, no sada vidimo da taj imunitet relativno kratko traje”, rekao je molekularni biolog Gordan Lauc za HRT.

Dodaje kako Izrael građane već cijepi trećom dozom i da je očito da nam cjepivo ne daje dugoročan imunitet te da ako se želimo zaštititi cijepljenjem, to ćemo morati raditi svakih nekoliko mjeseci, što smatra, dugoročno nije održivo.

“Kada imate velik dio populacije koji se cijepio ili je prebolio bolest, onda pustiti virus da se širi, kao što trenutno radi Velika Britanija, i nije toliki rizik jer to ima efekt ponovnog obnavljanja imune memorije koja pamti te viruse i ima i širi i dugotrajniji učinak”, kaže Lauc koji smatra kako nije loše da se virus širi kroz populaciju ako ne uzrokuje bolest.


“Naravno, ovo ne treba krivo shvatiti. Nitko se ne treba otići namjerno zaraziti, posebice ako prije toga nije bio cijepljen ili prethodno prebolio. Ali mislim da je ovo jedna važna poruka koja govori da ne trebamo nametati ograničenja, da ne trebamo ljudima zabranjivati rad kako bismo spriječili širenje virusa koje zapravo, pogotovo u ovoj ljetnoj sezoni kada su simptomi blaži, nije toliko opasno”, rekao je Lauc.

Komentirao je i činjenicu da sve više zemalja kreće s trećom dozom cjepiva, a isto je najavio i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.“Treća doza nije nužno loša, ne postoji ništa lošije u trećoj dozi nego što je bilo u drugoj dozi. Znači, ako počnemo gubiti imunitet, dobro ga je obnoviti. Jedan od načina je da dobijemo treću dozu cjepiva. Ono što je rizik pri tome jeste činjenica da cjepiva ipak sadrže informaciju samo o jednom proteinu i to samo o jednoj varijanti tog proteina i ako ćemo svi biti zaštićeni od samo tim jednim oblikom imuniteta protiv te jedne varijante jednog proteina, onda imamo selekcijski pritisak razvoja varijanti koje će izbjegavati to cjepivo i kada se takva varijanta pojavi, ima praktički cijelu populaciju koja je nezaštićena. Za razliku od kombiniranog imuniteta od cijepljenja i preboljenja koji će biti puno širi jer će uključivati različite proteine, uključivat će i neke druge varijante i to je dugoročno gledano puno sigurnije i puno održivije nego kontinuirano cijepljenje”, objasnio je Lauc koji nije protiv davanja treće doze, naročito starijima.

Kaže kako studije govore da prebolijevanje duže štiti od cijepljenja. Žao mu je što Hrvatska ne provodi istraživanje o tome koliko ljudi ima antitijela kao što to neke druge rade. Komentirao je i popuštanje mjera.

“Prošle godine smo prvi veliki val imali tek na jesen i nitko nije znao koliki je stvarni doseg ovog virusa i bojali smo se da bolnički sustav ne bude preopterećen. Danas to više nije tako, danas pouzdano znamo da ove formalne, nametnute mjere imaju razmjerno mali utjecaj na širenje epidemije, oko 15-20 posto, ali zapravo ne utječu bitno na broj osoba koje će se zaraziti. Ono što utječe na tu brojku su one mjere osobnog opreza i razumnog ponašanja. Nama više ne prijeti preopterećenje bolnica i zato više nema opravdanja da se npr. traži da djeca nose maske u školama jer će to smanjiti brzinu širenja virusa tek za 2-3 posto”, kazao je Lauc. Dodao je da maske u nekim situacijama imaju efekt, ali da je puno bolji provjetravanje.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI