LAUC PORUČUJE: ‘U puno smo boljoj situaciji nego prošle godine. Bitna je osobna odgovornost, a ne restrikcije’

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Član vladinog Znanstvenog savjeta za koronavirus prof. dr. sc. Gordan Lauc komentirao je trenutnu epidemiološku situaciju, ali i često razilaženje mišljenja s ostatkom Znanstvenog savjeta kao i s pojedinim liječničkim udrugama.

“U puno smo boljoj situaciji nego prošle godine jer imamo puno cijepljenih i oporavljenih. Polako se stvara konsenzus i u znanstvenoj zajednici da nema smisla brojati koliko virusa ljudi imaju u nosu. Mi nikad nismo imali kolaps kakav su imali neki drugi. Zašto masovno testirati kad nema teško bolesnih ljudi? Mislim da treba nastaviti normalno živjeti”, rekao je Lauc za N1.

Preporučuje cijepljenje svima i napominje da je rizik vrlo mali.

“Cijepljenje je mudra odluka koju bi svatko od nas trebao napraviti, no nije nešto na što bi trebala prisiljavati država i zbog čega bi nekoga trebalo ucjenjivati”, kazao je.

Dodaje da se većina znanstvenika i vlada sve više slaže da je osobna odgovornost važnije od žestokih restrikcija i mjera.



“Vidimo da u Australiji imaju vojsku na ulicama, a brojke im jako rastu. U Britaniji je situacija drugačija. Sve se više struke i vlada slaže da je važnija osobna odgovornost, nego žestoka represija. Također, i ova karta ECDC-a vidimo da previše ne brine ni građane i turiste, kao i vlade”, rekao je Lauc.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI