LAUC JE DECIDIRAN I JASAN: Na jednu smo stvar svi potpuno zaboravili! ‘Trebamo se ugledati na jednu zemlju, mjere nemaju nikakvog smisla’

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Znanstvenik i član Vladinog Znanstvenog savjeta Gordan Lauc komentirao je trenutnu situaciju s koronavirusom i što će se dalje događati a govorio je i u onome o čemu se uopće u posljednje vrijeme ne priča, gripi koju vidi kao opasnost u nadolazećim mjesecima.

Govoreći upravo o gripi, kazao je da nikome nije potpuno jasno zašto je prošle godine gripa izostala.

“Ja se osobno više bojim gripe ove zime nego covida. Preskočili smo jednu sezonu prirodne imunizacije, imunitet nam je pao i mislim da je ove sezone jako mudro cijepiti se protiv gripe”, ističe Lauc gostujući u Novom danu N1 televizije.


“Cjepivo protiv gripe je nešto što imamo desetljećima. Gripa je jako teška bolest i gripe se treba bojati”, rekao je Lauc govoreći o cijepljenju protiv gripe koje ne vidi kao nikakav problem.

Onda se osvrnuo na trenutne epidemiološke mjere koju su na snazi u Hrvatskoj.“Ono što smo vjerojatno do sada svi već naučili da onime što zovemo mjere ne smanjujemo broj zaraženih ljudi, mi samo produljujemo period u kojem će se virus proširiti do svih onih do kojih virus treba doći. Sve ove nametnute mjere uspore širenje virusa za 15-20 posto. One su prvenstveno uvedene da spriječimo opterećenje zdravstvenog sustava. To što smo malo rastegnuli krivulju je pomoglo. SARS COV-2 više ne prijeti da će imati veliki broj teško bolesnih ljudi, ali za gripu još uvijek ne znamo”, kazao je.

Lauc također ističe i činjenicu da je broj onih koji su hospitalizirani u bolnicama znatno manji nego kad se dogodio prvi val pandemije.

“Očigledno je da imamo širenje ovog virusa. Taj veliki broj zaraženih se ne preslikava u broj teško bolesnih i umrlih ljudi. Amerika ima puno više teško bolesnih nego što ima UK na isti broj zaraženih. SARS COV-2 trenutno nije razlog za paniku”, tvrdi Lauc.

“Mi smo prošlog ljeta imali jako malo zaraženih. Ove godine smo imali ogroman broj turista i činjenica je da imamo više zaraženih nego što smo imali lani u isto dobra. Virus se širi, virus će se i dalje širiti. Mi se ovog virusa ne možemo riješiti. Ono što se bitno promijenilo, imamo polovinu ljudi koji su se cijepili i imamo polovinu onih koji su preboljeli. Zbog toga nemamo razloga za paniku”, kazao je dalje Lauc tvrdeći da nema niti malo razloga za paniku zbog činjenice da imamo veći broj  hospitaliziranih trenutno nego što je to bilo prošle godine u ovo vrijeme.

Komentirao je i cijepljenje protiv koronavirusa. “U trenutku kad je država osigurala dovoljno cjepiva za sve, svatko tko se želi se može cijepiti. Ako će nas država prisiljavati da se brinemo za zdravlje onda je puno bolje da zabrani cigarete, zašećerena pića i ultraprocesiranu hranu. Ako se bojite cjepiva, trebate se puno više bojati virusa”, kaže Gordan Lauc i dodaje:

“Ja osobno mislim da trebamo napraviti ono što je napravila Danska, odnosno da ovaj virus više nije prijetnja za državu. Bilo kakve mjere nemaju smisla. Sve te mjere imaju 2, možda 5 posto učinka na širenje virusa. Mi mjerama ne možemo smanjiti broj oboljelih, zbog toga smatram da sve mjere treba ukinuti”, kaže Lauc.

Ističe da se Znanstveni savjet Vlade već dugo nije sastao.

“U međuvremenu su predsjednik i premijer rekli da najesen treba ukinuti sve mjere i ja mislim da će se to i dogoditi”, kaže Lauc.

O karti Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) kaže da je to jedna administrativna birokratska karta koja se temelji na dva kriterija.

Upitan kako komentira da su na zadnjoj karti crveni Slavonija i Gorski kotar u kojima boravi puno manje ljudi, Lauc kaže da je to apsurdna situacija.

“Imate neku lokacije koja je malo naseljena i koja provodi malo testova i onda im udio zaraženih poraste i završe crveni. Mislim da tu kartu ne treba ozbiljno gledati”, zaključio je Lauc.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI