Lauc: Farmaceutskoj industriji puno je isplativije liječiti bolesne ljude, nego spriječiti bolesti cjepivima

Foto: Cropix

Riječ je o cjepivu koje razvija američka kompanija Moderna, Sveučilište Oxford u suradnji s kompanijom AstraZeneca. Kina i Rusija tvrde da i oni imaju ozbiljnog kandidata za borbu s pandemijom.

“Cjepivo koje su razvili na Sveučilištu u Oxfordu trenutno je nešto preko mjesec dana ispred cjepiva koje je razvila tvrtka Moderna. Oba se nalaze u tzv. trećoj fazi kliničkih ispitivanja u kojoj će biti cijepljen velik broj ljudi (nekoliko desetaka tisuća) i pratit će se koliko ih je cjepivo zaštitilo od infekcije korona virusom. Dosadašnji rezultati su obećavajući, no dok se ne završi ovo prvo veliko istraživanje nećemo znati jesu li ta cjepiva učinkovita ili nisu”, kazao je naš znanstvenik Gordan Lauc.

Iako su Kina i Rusija objavile da kreću s cijepljenjem svojih vojnika, Lauc napominje kako nisu objavljeni podaci o tome koliko su ta cjepiva učinkovita i sigurna, pa je teško bilo što o tome komentirati.

“Ako cjepivo bude učinkovito, to će biti iznimno značajno za sve, jer će omogućiti zaustavljanje pandemije i povratak starom načinu života”, kazao je Lauc.

Iako se u javnosti često govori i o zaradi onoga tko će prvi svijetu isporučili “cjepivo spasa” Lauc ističe:



“Što se zarade tiče, mislim da je važno znati da su cjepiva općenito vrlo nisko profitabilan proizvod. Farmaceutskoj industriji je puno profitabilnije liječiti bolesne ljude, nego spriječiti bolesti cjepivima.

Primjerice Remdesivir za liječenje samo jednog pacijenta naplaćuje se oko 20.000 kuna, dok je najavljena cijena cjepiva oko 70 kuna, što je praktično samo trošak proizvodnje”, rekao je Lauc za 24sata.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI