LALOVAC: ‘Nakon tri mjeseca vidjet ćemo pravu nezaposlenost i tada će se građani naći u pravim problemima’

Photo: Petar Glebov/PIXSELL

Bivši ministar financija Boris Lalovac svojedobno je riješio problem sa švicarcima. Sada je predložio rješenje problema s kreditima građana koji su pogođeni koronakrizom. Gostovao je u Dnevniku Nove TV.

Što će biti s kreditima, pitaju se mnogi građani koje je pogodila koronakriza.

Vlada je odbila SDP-ov prijedlog da se proglasi jednogodišnji moratorij na kredite. Bankari tvrde kako bi ta mjera dovela u pitanje stabilnost banaka. Bivši ministar financija Boris Lalovamisli da je rješenje moratorij na kredite, jer će se, kaže, građani u problemima naći tek nakon tri mjeseca.

“Nakon tri mjeseca vidjet ćemo pravu nezaposlenost i tada će se građani naći u pravim problemima”, smatra.

Lalovac misli da banke imaju novac za moratorij na kredite građana za godinu dana. Ne misli da bi takva odluka bila protuustavna.



“Prema izvješću guvernera HNB-a, trenutno je 40 milijardi kuna gotovine u HNB-u i to je dovoljan novac i likvidnost za poslovanje banaka u narednih godinu dana”, kaže.

Komentirao je veliki broj gotovinskih nenamjenskih kredita. “Građani koji su uzimali takve kredite će biti u najvećim problemima, jer su se ti krediti koristili najvjerojatnije pretežito za turizam. A znamo da će turističkim djelatnicima ovoga ljeta biti teško prikupiti bilo koju kunu. Ovaj moratorij je primjenjiv za to, za turističke kredite, za nenamjenske kredite”, napominje.

Država treba 750 milijuna kuna dnevno za financiranje, stoga Lalovac ministru Mariću predlaže vanjsko zaduženje.

Mirovinski fondovi izrazili su spremnost za kupnju udjela u državnim poduzećima kako bi na taj način pomogli u rasterećenju državnog proračuna i smanjenju javnog duga. Lalovac ne misli da je to dobra ideja.

“Gospodarstvu će faliti novca, treba otvoriti novac gospodarstvu. Mirovinski fondovi bi trebali sav svoj novac ulagati u gospodarstvo”, uvjeren je.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI