Kuščević: ‘Povjerenstvo je upoznato s novim zakonom’; Novaković: ‘Nismo!’

screenshot

Novi zakon po kojem će raditi Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa brusi se u Vladi čiji se članovi javno svađaju s predsjednicom i članovima toga tijela osporavajući njihove odluke.

Što donosi novi Zakon u Povjerenstvu – ne znaju, ali kritiziraju prijedlog koji je ljetos bio u javnoj raspravi. Istovremeno ministar Kuščević za RTL tvrdi da su u Povjerenstvu upoznati sa zakonom i poručuje da će ga Vlada usvojiti početkom godine.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u novoj će godini dobiti novi zakon po kojem će raditi:

Nacrt prijedloga zakona o spriječavanju sukoba interesa je u završnoj fazi, on se usuglašava između resora i početkom iduće godine će ugledati svjetlo dana”, kazao je ministar uprave Lovro Kuščević.

No, detalji Zakona i za Povjerenstvo i za javnost biti će potpuno iznenađenje jer odgovore na sugestije koje su poslali nisu dobili:



Nemamo nikakvu informaciju, kao tijelo koje će provoditi zakon nitko nije s nama uspostavio komunikaciju tako da doista ne znamo u kojem smjeru idu te izmjene”, objašnjava Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Dok ministar uvjerava u upravo suprotno: “Ja cijenim njihov doprinos na izradi zakona, oni su sudjelovali kao članovi radne skupine u izradi toga zakona”, kazao je Kuščević.

Javnu raspravu Zakon je prošao još u kolovozu, ali onda je zapelo u Vladi, nakon što su prijedlog kritizirali i članovi Povjerenstva.

Pa dogovora i dalje nema: “Ukoliko će se zakon donositi bez nekih bitnih poboljšanja ona je bolje da se niti ne donosi”, izjavila je Nataša Novaković.

Definitivno nije slučaj. Zakon koji je bio u javnoj raspravi ni na koji način ne jača ovlasti povjerenstva”, kaže Novaković.

Kuščević pak tvrdi kako će novi zakon poboljšati sprječavanje sukoba interesa, ali i “omogučiti državnim službenicima živjeti i raditi”.

Novaković upozoravala na nepoznatu proceduru

Mi kao Povjerenstvo nismo nigdje. Od 1. lipnja nemamo nikakve službene informacije, mi smo se očitovali u postupku e-savjetovanja, poslali smo dopis ministru Kuščeviću s našim primjedbama, i nakon toga nemamo nikakve službene informacije. Ono što smo neslužbeno saznali jest da je u postupku – negdje”, kazala je Novaković početkom prosinca.

Ministar Kuščević Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa poručio da nauče čitati

Sredinom studenoga, ministar uprave Kuščević je na opasku novinara kako neki zakon zovu i “lex Marić” jer omogućava ministrima da nakon što se ostave ministarske dužnosti mogu odmah otići u primjerice uprave ili nadzorne odbore pojedinog trgovačkog društva, rekao je kako mu je na to “smiješno odgovarati”.

Kad je dobio odgovor da tako kažu u Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa, Kuščević je odgovorio da bi povjerenstvo “očito moralo malo bolje naučiti čitati zakone – ne zakon o sprečavanju sukoba interesa, već zakon koji kaže da zakon nije zakon dok ga ne usvoji Hrvatski sabor”, piše narod.hr.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI