KURTOVIĆ O VLADINOJ MJERI: ‘Apsurdno je da kućanstva plaćaju skuplju struju nego gospodarstvenici’

Pixabay

Stručnjak za energetiku i savjetnik u udruzi Splitski potrošač, Nenad Kurtović za N1 komentirao je mjeru subvencionirane električne energije za kućanstva do 2500 kWh te rekao kako je ta mjera apsurdna.

“Propisanih 2500 kWh sati se odnosi na šestomjesečno razdoblje i to sigurno nije dostatno na sve potrebe jer glavnina utroška električne energije ide na grijanje, pripremu tople vode i kuhanje. Kontinentalna kućanstva koja imaju prirodni plin otprilike troše 10.000 kWh godišnje, za zimski period oko 7000 kWh. To je samo za grijanje, toplu vodu i kuhanje”, rekao je Kurtović.

On smatra kako to nije problem samo na području Dalmacije već se s njim susreću svi korisnici od Konavla do Savudrije kao i kućanstva u kontinentalnom dijelu.

Prema procjeni HERA-e, riječ je o otprilike 340 tisuća kućanstava koji koriste samo električnu energiju.

Kurtović je rekao kako nitko u EU nije svojim kućanstvima učinio ovo što je naša Vlada učinila kućanstvima koji imaju samo električnu energiju.



“Svi su zaustavili rad cijena s 1. listopada, svi traže formulu kako smanjiti, jedino smo mi u priobalnom dijelu dobili ovakvu odluku koja je apsolutno apsurdna”, naglasio je stručnjak za energetiku.

Nakon toga je dao primjer.

“Gospodarstvenici koji spadaju u grupu do 250.000 kWh, njima će sa svim davanjima 1 kWh koštati 1,12 kuna. To su kafići, pekare, kladionice. Isto to će platiti i škole, ambulante… Kućanstva koja imaju do 2500 kWh će platiti 1,05 kuna 1 kWh, a kućanstva koja nemaju ovo i moraju preko 2500 kWh, oni plaćaju 1,20 lipa kWh. Apsurdna situacija da netko tko ostvaruje dohodak, profit ima nižu cijenu električne energije jer se subvencionira. Njega se nagradilo i pomoglo mu se, i to je dobro, ali moglo se pomoći i ovoj drugoj grupi”, rekao je Kurtović.

Prema njegovom mišljenju, svi trebamo štedjeti, a na pitanje hoće li biti nestašice električne energije, rekao je da smo “u lošoj situaciji jer je hidrologija loša”.

“Obnovljivi izvori trenutno su loši, cijena plina je loša, prvo zahlađenje će biti aktiviranje svih tih izvora. Sav taj teret se sada gomila u HEP-u”, zaključio je Kurtović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI