KUPA DOSEGNULA RAZINE VODOSTAJA IZ 1966.: Đuroković: ‘Njen vodostaj ne donosi ugrozu’

Foto: Robert Fajt / CROPIX

Velike kiše povećale su razinu rijeka, a jedna od onih čija je razina najviše porasla je Kupa. Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je u subotu navečer kako je Kupa dosegnula rekordne razine vodostaja od 1966.

Istaknuo je da unatoč tome njen vodostaj ne donosi ugrozu iako se najviše razine tek očekuju.

“Gotovo 300 mm oborina palo je u gornjem toku sliva rijeke Kupe, što je izazvalo naglo povećanje razine vodostaja”, rekao je Đuroković za Dnevnik HRT-a.

Vodostaj Kupe u 18 sati u subotu iznosio je 793 centimetra.

Đuroković je istaknuo da je to 20-ak centimetara do razine kada se aktiviraju izvanredne mjere zašite od poplava. No, ističe da nema razloga za brigu jer ti vodostaji “neće ništa ugroziti”.



“Ogromne količine oborine dogodile su se na slivu rijeke Kupe, no na neki način su spašavale Mrežnica i Korana, što je doprinijelo da relativno bezbrižno podnesemo ovaj vodni val”, naglasio je.

Istaknuo je da je obrana od poplava lakša i zbog činjenica da je bila suša pa je tlo apsorbiralo velike količine oborina.

Vatrogasci i djelatnici Hrvatskih voda su na terenu u tri županije i svugdje se uspješno brane od poplava. Također, na Banovini se postavljaju boks-barijere, jer se u nedjelju navečer tamo očekuje dolazak vodenog vala iz Karlovca.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI