(VIDEO) Generalna proba života: Rade Šerbedžija u šest slika

Wikimedia commons

Prije sedamdeset četiri godine, na današnji dan, u Buniću kraj Korenice na svijet je došao jedan od ponajboljih glumaca na ovim prostorima. Boem u duši, s podjednakom sugestivnošću tumačio je uloge u hrvatskim kazališnim predstavama i holivudskim blockbusterima, u svaku unijevši dio svoje blještave karizme. Donosimo zanimljivosti o liku i djelu Talijina posvećenika Rade Šerbedžije!

1. Premda s ponosom priča o svojim ličkim korijenima, veći dio djetinjstva proveo je u Vinkovcima. Umjetničku “žicu” baštinio je od majke, vrsne pjevačice, dok radne navike duguje očevoj strogoj paski. Pater familias bio je nemalo razočaran kad mu je Rade saopćio odluku o upisu na Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu – htio je da njegov sin postane liječnik ili arhitekt, a ne neki tamo umjetnički “zgubidan”. Revoltiran, nije pogledao niti jednu predstavu u kojoj je Rade glumio!

2. Diplomirao je davne 1969. godine, da bi već kao mladić počeo nizati priznanja. Interpret nenadmašne dikcije, briljirao je na daskama zagrebačkih kazališta “HNK”, “Gavella” i “Teatar &TD”. Edgar u Shakespeareovu “Kralju Learu” i Rikard III. u istoimenoj tragediji engleskog barda, Melkior u Marinkovićevu “Kiklopu”, Mesa u Claudelovoj “Razdiobi podneva”, Ionescov Macbett, Molièreov Don Juan, Ibsenov Peer Gynt – bio je uvjerljiv kako u klasičnim komadima tako i onima avangardnim. Sa zapaženim uspjehom bavio se i režijom te čitanjem poezije, a široj javnosti poznat je u prvom redu kao osnivač “Teatra Ulysses” na Brijunima – nekadašnje Titovo odmorište danas nas automatski asocira na Radu! Tamošnju premijeru, koja je pobrala hvalospjeve kritičara i pbblike, ostvario je predstavom “Kralj Lear”, pod redateljskom palicom vlastite supruge Lenke Udovički!

3. Na velikom platnu debitirao je 1967., da bi nepunu godinu dana kasnije ostvario glavnu ulogu u filmu “Gravitacija ili fantastična mladost činovnika Borisa Horvata”, prvom filmu Branka Ivande. Njegov egzaltirani nastup do izražaja je osobito došao u psihološkim dramama, kao što su Berkovićevo “Putovanje na mjesto nesreće”, Hadžićev “Novinar” i Grlićev “Bravo maestro”. Šerbedžijin genij bljesnuo je i u televizijskim serijalima (“U registraturi”, “Prosjaci i sinovi”, “Putovanje u Vučjak”). Okušao se i u profesorskom fahu – na svojoj alma mater predavao je scenski govor, a na novosadskoj Akademiji umetnosti glumu. Onako usput, objavio je niz pjesničkih zbirki. Nakon međunarodnog uspjeha filma “Prije kiše”, ratne drame makedonskog redatelja Milča Mančevskoga iz 1994. godine, najčešće glumi u američkim produkcijama. Zahvaljujući slavenskom naglasku, vrlo često ga angažiraju u ulogama ruskih mafijaša i inih negativaca s balkanskih prostora. Prije dvije godine, dobio je Nagradu “Vladimir Nazor” za životno djelo.

4. Reći da je svome poslu pristupao odgovorno isto je što i nazvati eksploziju nuklearne bombe omanjom nezgodom – Rade se publici davao u cijelosti, nerijetko žrtvujući vlastito zdravlje. Od samih početaka karijere, osjećao je, kaže, neko “treperenje glasa, drhtanje nogu ili paniku u glavi”, što je proizlazilo iz osjećaja profesionalne odgovornosti. “Znao sam čak dobiti alergijske napadaje, pa sam ponekad i završavao u bolnici zbog tih problema”, ispričao je u jednom intervjuu. Glumu poetično naziva – generalnom probom života!



5. U braku s Ivankom Cerovac, zagrebačkom plesnom pedagoginjom i koreografkinjom, dobio je dvoje djece – sina Danila i kćer Luciju. Jabuka nije pala daleko od stabla – Danilo je priznati redatelj, a Lucija velika glumačka zvijezda. S njihovom majkom rastao se 1987. godine, a s današnjom suprugom, srpskom redateljicom latinoameričkih korijena Lenkom Udovički, plodno surađuje puna tri desetljeća. U drugom braku dobio je tri kćeri – Ninu, Milicu Almu i Vanju. U dvadeset jednu godinu mlađu Lenku se, priznaje, zaljubio na prvi pogled, kad su se upoznali u subotičkom teatru tijekom Svjetskoga nogometnog prvenstva. Glumčeva prijateljica Inge Appelt tom je prilikom proročanski izjavila: “Šerba, ovu ćeš malu oženiti!”

6. Glumio je uz Ralpha Fiennesa u “Harryju Potteru” i Toma Cruisea u “Nemo­gućoj misiji”, redateljske upute davali su mu velikani Stanley Kubrick, Christopher Nolan i Guy Ritchie, bio je dijelom postave mega-popularnog serijala “24”, a na listi njegovih holivudskih prijatelja nalaze se “teškaši” poput Vanesse Redgrave i Charlize Theron (za potonju je pekao janjetinu!), no sav taj šušur ne ispunjava ga koliko osmijeh njegove unučadi!

Facebook Comments

Loading...
DIJELI