VELIKAN SVJETSKOG FILMA Umro je Max Von Sydow, glumac kojeg je proslavio Ingmar Bergman

Švedski glumac Max von Sydow, koji je nastupio u više od stotinu filmova i televizijskih serija, uključujući kultne “Sedmi pečat” i “Egzorcist”, umro je u nedjelju u 91. godini, objavila je u ponedjeljak njegova obitelj.

Carl Adolf “Max” von Sydow glumio u desetak filmova svoga sunarodnjaka Ingmara Bergmana, uključujući “Sedmi pečat” 1957. u kojemu je i slavna scena gdje igra šah sa Smrću, prije nego što se upustio u holivudsku karijeru, uglavnom obilježenu sporednim, ali značajnim ulogama.

Glumio je u “Najvećoj priči ikad ispričanoj” (1965.), svećenika u Egzorcistu (1973.), negativca u Bondovom “Nikad ne reci nikad” (1983.), Woody Allen ga je angažirao za film “Hannah i njezine sestre”, Steven Spielberg za “Specijalni izvještaj” (2003.), a Martin Scorsese za “Otok Shutter” (2009).

Dvaput je nominiran za Oscara, jednom za glavnu ulogu (“Pele osvajač” 1989.), jednom za sporednu (“Jako glasno i iznimno blizu”, 2012.) i dvaput za Zlatni globus, ali nije osvojio nijednu od tih nagrada.

Ženio se dvaput i iz prvog braka, s Christinom Olin, ima dva sina. Zbog drugog se braka s Francuskinjom Catherine Brelet, 1997. preselio u Provansu i pet godina poslije odrekao se švedskog državljanstva kako bi dobio francusko.



Glumio je i svojim osamdesetim godinama, nastupivši u “Igrama prijestolja” i u “Ratovima zvijezda: Sila se budi”.

“S Bergmanom je promijenio lice svjetske kinematografije, igrao je Isusa, igrao je vraga i zaslužio nominaciju za Oscara za ulogu u kojoj nije progovorio ni riječ. Bog.”, napisao je na Twitteru engleski redatelj Edgar Wright.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI