U Starom Gradu ispraćen akademik Tonko Maroević

Hrvatski književnik, povjesničar umjetnosti i publicist akademik Tonko Maroević (79), na vječni je počinak ispraćen u rodnom Starom Gradu na Hvaru u petak predvečer, a pogrebu su, uz obitelj i rodbinu, nazočili njegovi prijatelji i brojni štovatelji.

Posljednjem ispraćaju akademika Maroevića nazočili su i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i ministar zdravstva Vili Beroš.

Maroević je ispraćen pjesmama Faroskih kantadura “Ja sam uskrsnuće i život” i “Bliže, o Bože moj.” Za vrijeme polaganja lijesa akademika Maroevića u grob Faroski kantaduri su otpjevali pjesme: “Sutra će te ponit,” “Krist na žalu” i “Fala”.

Predsjednik HAZU-a akademik Velimir Neidhardt je u oproštajnom govoru za Maroevića je rekao da je bio “ikona hrvatske kulture” i da je Akademija ponosna što je bio njen član.

“On je bio putujući promotor vrijednosti hrvatske umjetnosti i kulture, ni jedan takav primjer u novijoj hrvatskoj povijesti nije zabilježen”, naglasio je Neidhardt.Po Neidhardtovim riječima, Maroević je bio Europejac, Mediteranac, Dalmatinac, Starograđanin.

“Za njim u Akademiji posebno žaluje grupa hvarskih akademika začeta još s Grgom Novakom, a Tonko Maroević nam je bio apsolutni simbol. Ja sam po majci sekundarni rezident Starog grada već 60 godina i kao takav pozivam sve da već nakon Velike Gospe i svetog Roka počnemo tražiti spomen obilježje za našeg vječnog Tonka”, naglasio je predsjednik HAZU-a.

Ravnateljica Instituta za povijest i umjetnost Katarina Horvat-Levaj je istaknula kako je Maroevićevo “znanje bilo golemo, njegova dobrota još veća”.

“Tonko nije bio samo veliki znanstvenik, on je bio i veliki čovjek, veliki prijatelj, svjetla točka u životu mnogih od nas, podrška u radu, nadahnuće i uzor. Jednom davno profesor Prelog je rekao – još nisam sreo čovjeka koji bi se ljutio na Tonka Maroevića”, naglasila je Horvat-Levaj.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI