U sklopu programa ‘Na drugi pogled’ prikazuje se film ‘Sveti dim’ – Jane Campion

Screenshot Youtube

U sklopu svog posebnog programa “Na drugi pogled“, posvećenog filmovima na koje vrijedi podsjetiti i ponovno ih otkriti, Kinoteka prikazuje film “Sveti dim” novozelandske redateljice Jane Campion.

Iz tog zagrebačkog kina kažu i da će projekcija tog “nepravedno zapostavljenog filmskog dragulja” obilježiti povratak analognog kino iskustva u kino Kinoteka, jer je to prvi film koji se ondje prikazuje u svom originalnom formatu iz 1999. godine, s 35mm kopije.

Kako se dodaje, iako je premijerno prikazan u natjecateljskom programu Filmskog festivala u Veneciji, “Sveti dim ” nije naišao na razumijevanje kritike i publike, no danas ta “revizionistička screwball komedija koja konfrontacijski, bez zaštitnih rukavica, preispituje dinamiku moći unutar muško-ženskih odnosa”, danas zrači sasvim novim sjajem.

“Predvođena nadahnutim i hrabrim nastupima Kate Winslet i Harveya Keitela, ta duhovita, erotična i povremeno halucinantna de(kon)strukcija dobnih, intelektualnih, seksualnih i svih ostalih silnica koje ustrojavaju hijerarhiju unutar romantičnih odnosa zrela je da je se ponovno pogleda i otkrije”, ističe se.

Priča prati Ruth Barron koja tijekom putovanja Indijom doživljava neočekivano prosvjetljenje i pridružuje se komuni vjerskog gurua Babe. Zabrinuti za psihološko stanje svoje kćeri, članovi njezine obitelji izmislit će priču o očevoj bolesti, ne bi li je namamili natrag u Australiju i predali u skrb P.J.-a Watersa, stručnjaka specijaliziranog za  “deprogramiranje“ pojedinaca koje su zaveli vjerski kultovi.



Jane Campion (Piano, Portret dame, Top of the Lake), jedina je žena u povijesti nagrađena Zlatnom palmom, glavnom nagradom Festivala u Cannesu, koju je dobila za film “Piano”.

Iz Kinoteke kažu da će povratak 35-mm projektora u projekcijsku kabinu kina Kinoteka gledateljima naviklim na čistoću HD slike omogućit će uživanje u bogatstvu teksture analognog filma i ponuditi uvid u povijest i različite izražajne mogućnosti analognog filmskog medija.

Projekcija je ostvarena u suradnji s Hrvatskom kinotekom Hrvatskog državnog arhiva.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI