U PREPUNOJ VILI ANGIOLINA U OPATIJI OTVORENA IZLOŽBA “GUSTAVA KLIMTA”

Zanimljiva suradnja kulture i turizma predstavljena je u petak u opatijskom muzeju turizma i hotelskoj grupaciji Grand hotela 4 opatijska cvijeta. Izložba pionira moderne Gustava Klimta pokazala se kao pun pogodak jer su vila Angiolina i hotel Camellia bili prepuni posjetitelja. Osim lokalnog stanovništva, brojni su turisti potvrdili kako je ovakav sadržaj prijeko potreban kao dodana vrijednost turističke ponude Hrvatske

U organizaciji Hrvatskog muzeja turizma i Grand hotela 4 opatijska cvijeta (villa Camellia) u prepunoj vili Angiolina otvorena izložba pod nazivom “Gustav Klimt : pionir moderne – 100 godina nakona”. Izložba je organizirana uz svesrdnu pomoć Austrijskog kulturnog foruma, koji nam je omogućilo predstavljanje reprodukcija njegovih slika, crteža, murala i crteža, naglasila je direktorica Hrvatskiog muzeja turizma Gabrijela Krmpotić Kos. Objasnila je kako se upravo ove godine obilježava 100 obljetnica smrti pionira moderne diljem svijeta, a Hrvatska također sudjeluje u ovom iznimnom projektu, upravo ovom izložbom.
Kada govorimo o Klimtu ne možemo se ne prisjetiti znamenite art-nouveau slike Poljubac koja se nalazi u dvorcu Belvedere u Beču. Posjetitelji ove izložbe moći će uživati i u njoj kao i u portretu Adele Bloch Bauer, koja je 2006. godine prodana za nevjerojatnih 135 milijuna američkih dolara, rečeno je na otvorenju.


Glavni dio izložbe o Gustavu Klimtu u villi Angiolini sastoji se od petnaest postera koji govore o Klimtovu životu i radu, a obogaćeni su reprodukcijama njegovih slika, crteža, murala, te 7 njegovih crteža olovkom. Zahvaljujući uspješnoj suradnji Hrvatskog muzeja turizma i grupacije Amadria Park, dio izložbe postavljen je i u Grand hotelu 4 opatijska cvijeta (villa Camellia). Radi se o ukupno 25 reprodukcija Klimtovih slika iz različitih faza njegova života, a pogledati se mogu za vrijeme trajanja izložbe svakodnevno od 10 do 18 sati, objasnio je Ivan Sarajlić, izvršni koordinator marketinga za Amadria Park Hotele. Dodao je kako se dosadašnja suradnja s Hrvatskim muzejom turizma podigla na višu razinu a 25 Klimtovih djela već je izazvalo pravo oduševljenje posjetitelja u hotelu.
Izložbu je predstavila i direktorica Austrijskog kulturnog foruma Sussane Ranetzky te gradonačelnik Grada Opatije Ivo Dujmić.

HOMMAGE A GUSTAV KLIMT

Povodom 100. obljetnice smrti velikoga austrijskog slikara Gustava Klimta (1918.-2018.), u svečano je otvorena izložba pod nazivom “Gustav Klimt : pionir moderne- 100 godina nakon”. Otvorenje je upriličeno u prizemlju Vile Angioline i Grand hotela 4 Opatijska cvijeta. Istodobno je održano i predavanje dr.sc Irene Kraševac pod nazivom: Slikar koji se nije želio svidjeti mnogima. Hommage Gustavu Klimtu u povodu 100. godišnjice smrti.
Osnovavši “Društvo umjetnika”, dekorativno je uređivao muzeje i građevine, nakon čega je postao predstavnikom austrijske secesije ili jugendstila. Slijedi njegova zlatna faza u kojoj nastaju Beethovenov friz, a potom i znamenita slika Poljubac. Ova izložba po prvi puta u Opatiji vraća nas u doba secesije i zlatnog doba tog čudesnog razdoblja.
“Klimt je samozatajan, ali avangardan slikar. On slavi ženu koju slika, a njegove slike karakterizira bogatstvo kolorita”. Izložba je nastala pod pokroviteljstvom Austrijskoga kulturnog foruma Zagreb.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI