U počast Josipu Severu

Budući da je bogato književno stvaralaštvo Josipa Severa još premalo poznato, obljetnica njegove smrti bit će iskorištena za afirmaciju njegova književnog rada

Ove će se godine mnogim aktivnostima u Sisku obilježiti 30. godišnjica smrti istaknutoga hrvatskog pjesnika i prevoditelja Josipa Severa, koji je umro 28. siječnja 1989., najavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Narodnoj knjižnici i čitaonici.

Josip Sever rodio se 1938. godine u Blinjskome Kutu, nedaleko od Siska. U Pekingu je studirao sinologiju, a u Zagrebu slavistiku. Osim na hrvatskome, pisao je na ruskome, pa i kineskom jeziku, a prevodio je također s ruskoga i kineskog.

Budući da je bogato književno stvaralaštvo Josipa Severa još premalo poznato, obljetnica njegove smrti bit će iskorištena za afirmaciju njegova književnog rada. Na konferenciji za novinare u Narodnoj knjižnici i čitaonici u Sisku gradonačelnica Kristina Ikić Baniček i ravnateljica te knjižnice Dubravka Šurlan najavile su istraživanja o Severovu životu i radu, tematske tribine i uređenje 150 godina stare rodne kuće pjesnika u Blinjskome Kutu, koja bi trebala postati okupljalište pjesnika.

Kako su najavile, u prizemlju će biti uređena spomen-soba s predmetima, slikama i dokumentima umjetnika, a na katu će biti prostor za okupljanje pisaca. Kuća bi trebala biti most između sisačkih i zagrebačkih pjesnika, Severovih suvremenika i drugih budući da je Sever veći dio života proveo u Zagrebu.

Na konferenciji je bio i Severov nećak Saša Uzelac, koji je gradonačelnici Ikić Baniček predao na čuvanje portret Josipa Severa, djelo petrinjskog akademskog slikara Josipa Stanića – Staniosa, koji živi i stvara u Rimu.



Uzelac, koji održava praznu kuću u Blinjskome Kutu, tom je prilikom ispričao da su se Sever i Stanić dobro poznavali pa je slikar pjesnika naslikao u kineskom kimonu. Slika je bila u obiteljskoj kući Severovih koja je tijekom rata bila granatirana, pa i gorjela. Portret su spaslili hrvatski branitelji.

Rasvjetljavanju dosad nepoznatoga Severova života uvelike su pridonijeli spisateljica i književna kritičarka Lidija Dujić i književnik Ludwig Bauer, podrijetlom iz Siska. Objavili su “Knjigu o Sunčani i Severu” koja uglavnom govori o razdoblju zajedničkog života Sunčane Škrinjarić i Josipa Severa

Facebook Comments

Loading...
DIJELI